Лукач: МУП успјешно реализовао задатке у 2020. години :: Semberija INFO ::

 

Лукач: МУП успјешно реализовао задатке у 2020. години


БАЊАЛУКА - Министарство унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске је у 2020. години, и поред отежаних услова рада изазваних пандемијом вируса корона, успјешно реализовало задатке, што се огледа у повољном стању безбједности, те очувању стабилног реда и мира, истакао је данас у Народној скупштини Републике Српске министар унутрашњих послова Драган Лукач.

Лукач је навео да је забиљежен пад криминалитета за 5,3 одсто уз повећање коефицијента укупне расвијетљености и расвијетљености по непознатом извршиоцу.


Он каже да су, од укупно 7.211 евидентираних кривичних дјела, 84,6 одсто била кривична дјела општег криминалитета, којих је у односу на 2019. годину мање за 4,1 одсто.

"Смањен је број имовинских кривичних дјела за 12,4 одсто, посебно тежих кривичних дјела - тешка крађа за 9,2 одсто, разбојништво за 24,6 одсто и кривична дјела која се односе на крађу моторних возила за 47,5 одсто, а у исто вријеме је повећана њихова расвијетљеност по непознатом починиоцу", рекао је Лукач представљајући извјештај о раду МУП-а Републике Српске у прошлој години.

Он је напоменуо да је у наведеном периоду извршено 11 убистава и сва су расвијетљена.

Лукач је нагласио да је МУП реализовао 99 оперативних акција, од којих 25 међународног карактера, а ухапшено је 165 лица.

"У 2020. години припадници Министарства су на подручју Републике Српске пронашли 17.044 мигранта који су предати у надлежност Граничне полиције БиХ", навео је Лукач.

Он каже да је број саобраћајних незгода мањи за 11,3 одсто, као и број погинулих за 14,4 одсто.

"Настављено је континуирано обучавање и усавршавање запослених, са фокусом на изградњу личног и институционалног интегритета, поштивање највиших професионалних и етичких стандарда у раду", додао је Лукач.

Срна / Глас Српске