У БРИСЕЛУ НАСТАВАК ДИЈАЛОГА БЕОГРАДА И ПРИШТИНЕ НА ТЕХНИЧКОМ НИВО :: Semberija INFO ::

 

У БРИСЕЛУ НАСТАВАК ДИЈАЛОГА БЕОГРАДА И ПРИШТИНЕ НА ТЕХНИЧКОМ НИВО


У данашњој, новој рунди дијалога Београда и Приштине на техничком нивоу, делегацију Београда предводиће директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић, а Приштину потпредсједник Владе самопроглашеног Косова Бесник Бисљими, потврдио је портпарол ЕУ Петер Стано.

Домаћин састанка делегација Београда и Приштине биће специјални представник ЕУ Мирослав Лајчак.

Иако је шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ за крај јула најавио нову рунду дијалога на високом политичком нивоу, Стано је рекао да ће "могући састанак" предсједника Србије Александра Вучића и премијера Владе самопроглашеног Косова Аљбина Куртија бити "када за то дође вријеме".

У дипломатским изворима у Бриселу за Тањуг наводе да ће састанак на највишем нивоу бити заказиван у односу на постигнуто током експертских разговора о спорним темама - ако оне не буду ријешене на техничком нивоу биће заказан нови састанак експерата, а ако дође до договора, финализација ће бити на састанку на високом политичком нивоу", речено је Тањугу у Бриселу.

Петковић је, уочи ове рунде, за Тањуг рекао да ће делегација Београда, прије свега, покренути питање формирања заједнице српских општина, али ће инсистирати и на другим важним питањима које Приштина мора да ријеши - питање енергетике, слободе кретања и питање несталих, које није само техничко, већ цивилизацијско.

Он је нагласио да ће разговоре у Бриселу искористити да спомене све инциденте са којима се суочавају Срби на Космету, а ријеч је о бројним нападима, притисцима и угрожавању основних људских права.

Петковић је поновио да је важно да се преговара, а да су дијалог и испуњење споразума једини начин да се дође до компромисног рјешења.

Он је јуче на "Твитеру" написао да ће са Лајчаком разговарати и о парничном поступку општине Ђаковица против Драгице Гашић, која је једина српска повратница у ту локалну заједницу, због наводне узурпације стана.
 
(СРНА)