ДАНАС ЈЕ СВЈЕТСКИ ДАН ХЕПАТИТИСА :: Semberija INFO ::

 

ДАНАС ЈЕ СВЈЕТСКИ ДАН ХЕПАТИТИСА


Свјетски дан хепатитиса обиљежава се сваке године 28. јула, како би се повећала свијест о вирусном хепатитису, упали јетре која узазива  низ здравствених проблема, укључујући рак јетре.

„ХЕПАТИТИС НЕ МОЖЕ ЧЕКАТИ!“ је слоган овогодишње кампање Свјетске здравствене организације и Свјетског савеза за хепатитис која наглашава потребу за убрзањем напора за елиминацију хепатитиса, који су посебно успорени током пандемије болести КОВИД-19.

Пет главних сојева

Постоји пет главних сојева вируса хепатитиса - А, Б, Ц, Д и Е. Заједно, хепатитис Б и Ц су најчешћи узроци смрти, а 1,4 милиона живота се изгуби сваке године. Усред пандемије КОВИД-19, вирусни хепатитис и даље одузима хиљаде живота сваког дана.

Активности које придоносе елиминацији хепатитиса су подизање свијести становништва, едукација и информисање, тестирање и правовремено дијагностицирање, лијечење, циљане превенције које се односе на рутинско вакцинисање против хепатитиса Б, осигурање квалитете крви и крвних деривата у систему здравствене заштите, те превенција ризичног кориштења дрога (програми смањења штете), истичу из ИНЗ-а.

WХО позива све земље да заједно раде на уклањању вирусног хепатитиса као пријетње јавном здрављу до 2030. године. Сва новорођена дјеца требају се вакцинисати против хепатитиса Б након рођења, након чега слиједе најмање двије додатне дозе. Све труднице требају се рутински тестирати на хепатитис Б, ХИВ и сифилис и по потреби се лијечити.

Свако би требао имати приступ услугама спречавања, тестирања и лијечења хепатитиса, укључујући људе који убризгавају дрогу, људе у затворима, мигранте и другу врло погођену популацију. Правовременим тестирањем и лијечењем вирусног хепатитиса може спријечити рак јетре и друге тешке болести јетре. Услуге превенције и бриге за хепатитис - попут имунизације новорођенчади, услуге смањења штете и континуирано лијечење кроничног хепатитиса Б - кључне су чак и током пандемије.

Вирусни хепатитис је осми највећи свјетски убица, више него што их умре од ХИВ/АИДС-а, туберкулозе или маларије. Хепатитис је вирусна упала јетре која доводи до оштећења или уништења њених ћелија (хепатоцита). Сви хепатитиси се разликују по начинима преноса, дужини инкубације, тежини болести, могућности преласка у хроничну упалу,  тј. хронични хепатитис и развоју тешких компликација као што су цироза јетре и карцином јетре.