ТРИВИЋ: СРПСКИ ЈЕЗИК И ЋИРИЛИЦУ ЧУВАТИ КАО КУЛТУРНО НАСЉЕЂЕ :: Semberija INFO ::

 

ТРИВИЋ: СРПСКИ ЈЕЗИК И ЋИРИЛИЦУ ЧУВАТИ КАО КУЛТУРНО НАСЉЕЂЕ


Foto: RTRS
Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић истакла је значај очувања и заштите ћирилице и српског језика, као дио културног насљеђа српског народа.

Тривићева је у изјави за Срну истакла да ће томе значајно допринијети законска рјешења, која ресорно министарство припрема у сарадњи са Министарством културе и информисања Србије.

- Законом о заштити, очувању и употреби српског језика и ћириличног писма желимо заштитити језик и писмо српског народа као културно насљеђе у Републици Српској, те промовисати га и очувати на најбољи начин - рекла је Тривићева.

Она је указала да је ћирилица као писмо језика српског народа изузетно важна, те да је циљ да она законским рјешењима буде заштићена, како у области легислативе, тако и у области примјене.

Предсједник Србије Александар Вучић предао је у четвртак, 26. августа, у Београду српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику преднацрт заједничког закона о заштити српског језика и ћириличног писма који би требало да усвоје скупштине Србије и Републике Српске на Дан националног јединства 15. септембра.

Према писању медија, у преднацрту се наводи да су сви државни и локални органи, јавна предузећа, школе, факултети и друге јавне институције у обавези да употребљавају српски језик и ћириличко писмо.

Ћирилицом ће морати да буду исписани и називи сједишта, дјелатности, рачуни, фактуре, потврде, а за непоштовање закона предвиђене су и казне до 500.000 динара /4.255 евра/.
 
(СРНА)