КРИВОКАПИЋ: ИЗЈАВА ЂУКАНОВИЋА ОГОЛИЛА ИНСПИРАТОРА ТЕНЗИЈА :: Semberija INFO ::

 

КРИВОКАПИЋ: ИЗЈАВА ЂУКАНОВИЋА ОГОЛИЛА ИНСПИРАТОРА ТЕНЗИЈА


Премијер Црне Горе Здравко Кривокапић казао је да је изјава предсједника Мила Ђукановића о устоличењу митрополита црногорско-приморског Јоаникија потпуно оголила инспиратора и иницијатора тензија у Црној Гори.
Кривокапић је реаговао на наводе Ђукановића да ће он "уколико не буде уважен његов апел и устоличење митрополита Јоаникија ипак да буде на Цетињу, 5. септембра бити у престоници на мјесту гдје ће се бранити част земље".

Црногорски премијер је навео да је "најмање важно" гдје ће предсједник државе бити 5. септембра када је планирано устоличење митрополита Јоаникија на Цетињу.

- Апсолутно је право Митрополије црногорско-приморске да устоличење митрополита обави у вијековном сједишту своје Митрополије на Цетињу и држава ће обезбиједити све неопходне услове да СПЦ као најдоминантија вјерска заједница у Црној Гори по броју својих вјерника, оствари своје Уставом загарантовано право. Гдје ће тога дана бити предсједник Ђукановић, најмање је важно, али важно је позвати га да престане да изазива и подгријава сукобе, подјеле и тензије, и то све, очигледно, са циљем да спријечи или стави у други план борбу против организованог криминала, која из дана у дан напредује - саопштио је Кривокапић.
 
Премијер је у реаговању навео и да Ђукановић, као предсједник Црне Горе "мора већ једном научити да штити Устав Црне Горе и уставну вјерску слободу Српске православне цркве да устоличење обави онамо гдје има свако право да га обави".

- На Цетињу, и да једном стане у заштиту вјерске слободе Цркве коју је, док је његова партија била на власти, до бескраја прогањао, а која га је добро научила шта значи бити слободан и уставан - наводи се у реаговању Кривокапића.

Подсјетимо, Ђукановић је изјавио и да би "паметно било устоличење измјестити у неки од других бројних храмова Српске православне цркве у Црној Гори".

Црногорски предсједник рекао је и да је "устоличењу придат превелик значај", те оптужио да се "са адреса у Београду чуло много непримјерених ријечи на рачун Црне Горе", што је "доживљено као вријеђање Црне Горе и њеног идентитета".

- Све то је допринијело да цетињска јавност устоличење доживи као завршни корак вријеђања престонице и Црне Горе - рекао је црногорски предсједник, преносе црногорски медији.
 
(sputniknews.com)