ГРАЂАНИ У ФБИХ ОЧАЈНИ, ТЕШКО ПРЕЖИВЕ МЈЕСЕЦ :: Semberija INFO ::

 

ГРАЂАНИ У ФБИХ ОЧАЈНИ, ТЕШКО ПРЕЖИВЕ МЈЕСЕЦ


САРАЈЕВО - У Федерацији БиХ посљедњих мјесеци вриједност основних животних намирница континуирано расте, грађани истичу да цијене дивљају, док институције за заштиту потрошача кажу да је присутан свакодневни тихи раст цијена.

Влада Федерације БиХ је два пута у протеклих годину и по ограничавала раст цијена основних животних намирница, али та ограничења су веома кратко трајала - ни мјесец дана.

Парламентарци кажу да Влада ФБиХ има механизаме да кроз постојеће законе уведе ред и заустави дивљање цијена. Инспекције не раде довољно свој посао, а проблем у БиХ је то што се 80 посто производа увози, а само 20 посто производи.

Сарајка Сабина Делић истиче да су у протеклим мјесецима плате у угоститељском сектору смањене, а да су цијене порасле.

"Тешко је преживјети мјесец кад за само 400 грама тјестенине морате дати скоро двије КМ, а за литар уља више од три КМ, а плата иста, па чак и мања", прича Делићева те додаје да се у посљедњих мјесец дана много дружила с људима који су дошли из дијаспоре и који кажу да су основне животне намирнице у БиХ много скупље него у ЕУ.

Саша Марић, омбдусман за заштиту потрошача у БиХ, за "Независне новине" каже да је у задњих годину и по дана примјетан раст цијена.

"Више од тог раста примјетно је скакање и падање цијена без контроле, а највише из разлога што БиХ нема развијену властиту производњу техничких уређаја, али и прехрамбених артикала. Ми једноставно увозимо много робе и онда смо у цијелости овисни о глобалним кретањима. Владе ентитета имају механизме кроз сетове закона о контроли цијена и ту их могу контролирати, ограничавати њихов раст. На препоруку Институције омбдусмана за заштиту потрошача у задњих годину дана неколико пута обје владе су доносиле одлуке у којима су ограничавале раст цијена. Нажалост, иако су поштовале препоруке Институције и усвојиле те одлуке о ограничавању цијена, оне би биле на снази седам до 21 дан и онда би их повукле. Нису биле дугорочно примјењиве", казао је Марић.

Додаје да је Институција омбдусмана за заштиту потрошача у задњих годину дана имала више од 1.000 предмета жалби потрошача на разне аспекте, али што се тиче самих жалби на раст односно дивљање цијена било је свега десетак жалби. "Апелирамо на потрошаче да активно прате кретање цијена у различитим центрима, јер исти артикли имају различите цијене од једног до другог тржног центра", каже Марић.

Марин Баго, представник Удружења за заштиту потрошача "Футура" из Мостара, казао је да цијене расту у задњих десет година, а плате стоје и да је то резултат бројних посљедица које грађани трпе. Истиче да БиХ има довољно пољопривредног земљишта, али да је оно неискориштено и да би Кина од овог земљишта нахранила 25 милиона људи.

"Увозимо 80, а производимо 20 посто и логично је да нам други диктирају цијене. Задњих десет година просјечна потрошачка корпа расте и она је сад 2.100 КМ. У ЕУ просјек за потрошачку корпу је 35,40 посто једне просјечне плате, а код нас једна просјечна плата иде на основне животне намирнице. Велики број људи код нас ради за минималац и ту је прича тежа. Ми смо на вјетрометини и трговци диктирају цијене. Надлежни би требало да раде свој посао, а управо то изостаје", каже Баго.

Јасмин Дувњак (СДА), делегат у Дому народа ФБиХ, за "Независне новине" истиче да цијене нафте расту и падају на свјетском тржишту, а тај пад у БиХ се споро дешава.

"Биљежимо рапидан раст цијена основних животних намирница, уља, брашна, шећера. Не можемо очекивати од привредних субјеката да показују емпатију, њих занима профит. То мора да ради надлежна власт, владе, министарства, инспекције, које би морале стриктније приступати контроли раста цијена. Удар на стандард наших грађана мора бити брига власти у оном дијелу у којем се не утиче на само дјеловање и функционирање тржишта које је слободно", рекао је Дувњак.

Његов колега из СДП-а Анер Жуљевић за "Независне новине" каже да постоји квалитетан законски оквир који омогућава власти да утврди да ли се ради о маржама које су усклађене са Законом о заштити потрошача. 

"Овдје је ствар у томе што власт не ради свој посао, а трговци лове у мутном и у већини случајева пљачкају грађане. Овдје се ради о чињеници да је власт препустила грађане трговачком лобију, који нажалост није социјално осјетљив и нема намјеру да покаже да је спреман живјети од маржи које нису елитистичке", рекао је Жуљевић.
 
(независне)