БАЈДЕН НАКОН ПОВЛАЧЕЊА ВОЈСКЕ: ПОДРЖАЋЕМО ТАЛИБАНЕ ДА ИСПУНЕ ОБЕЋАНО :: Semberija INFO ::

 

БАЈДЕН НАКОН ПОВЛАЧЕЊА ВОЈСКЕ: ПОДРЖАЋЕМО ТАЛИБАНЕ ДА ИСПУНЕ ОБЕЋАНО


Предсједник САД Џозеф Бајден поручио је да ће талибани имати подршку у вези испуњавања обећања да ће поштовати међународне обавезе.
 
Бајден је, само неколико сати након што је америчка војска завршила повлачење из Кабула, рекао да ће свијет подржати талибане у њиховом опредјељењу да омогуће безбједан пролаз свима који желе напустити Авганистан, преноси Ројтерс.

Талибани од данас имају потпуну контролу над међународним аеродромом у Кабулу, након што је и посљедњи амерички војни авион напустио објекат, а лидери талибана су јутрос симболично прошли пистом, обиљежавајући своју побједу.

Они су се обратили медијима на аеродрому у Кабулу, неколико сати након изласка америчких трупа и поручили да побједа припада свим Авганистанцима као и да је свијет требало да извуче поуке из овога, а да талибани желе добре дипломатске односе са свима.

У међувремену, амерички државни секретар Ентони Блинкен сапштио је да талибани морају да заслуже међународни легитимитет и подршку тако што ће да испуне своје обавезе о слободи путовања, борби против тероризма и поштовању основних права авганистанског народа, укључујући жене и мањине.

Блинкен је рекао и да ће се САД у односима са талибанима водити не њиховим изјавама, већ оним што раде како би испуниле своје обавезе.

Савјет безбједности Уједињених нација усвојио је синоћ резолуцију којом позива талибане да омогуће безбједан пролаз људима који желе да напусте Авганистан и тражи и да се авганистанска територија не користи за пријетњу другим државама, нити да буде уточиште терористичким групама.

(Тањуг)