НАКОН ШЕСТ МЈЕСЕЦИ НА МАРСУ ХЕЛИКОПТЕР ИНГЕНУИТY И ДАЉЕ ЛЕТИ :: Semberija INFO ::

 

НАКОН ШЕСТ МЈЕСЕЦИ НА МАРСУ ХЕЛИКОПТЕР ИНГЕНУИТY И ДАЉЕ ЛЕТИ


Foto: NASA
Требао је летјети само пет пута, али мали НАСА хеликоптер на Марсу, Ингенуитy, завршио је већ 12 летова и још није за пензију.

С обзиром на неочекивани успјех, НАСА је његову мисију продужила 'на неодређено'. 

Мали је хеликоптер редовни супутник роверу Персеверанцеу, чија је основна мисија трагање за траговима некадашњег живота на Марсу. 

"Све функционише јако добро", каже Јосх Равицх, шеф Ингенуитyјеве инжењерске екипе.

"Иде нам боље него што смо очекивали", рекао је.

Испуњени циљеви

Сумње у способности хеликоптера биле су разумљиве. На Марсу густина зрака износи једну стотину оне у Земљиној атмосфери. За поређење, лет хеликоптером на Црвеном планету једнак је лету у разријеђеном зраку на 30 километара изнад Земље. 

Није било лако уопће стићи до Марса. Наиме, Ингенуитy је морао издржати иницијални шок узлијетања са Земље и затим слијетање Персеверанцеа на Марс након седмомјесечног путовања свемиром, преноси 24сата.

Хеликоптер тежак само 1,8 килограма у новом је окружењу морао преживјети ледене ноћи на Марсу, извлачећи топлину из соларних плоча којима пуни своје батерије тијеком дана. Лети навођен низом сензора јер петнаестминутно кашњење комуникацијских сигнала са Земље онемогућује управљање у реалном времену. 

Ингенуитy је на Марсу први пут полетио 19. априла што је био први лет у повијести контролиран људском руком изнад неког другог планета осим Земље.

Премашивши сва очекивања у зраку је био још 11 пута.

"Може издржати јачи вјетар него што смо очекивали", рекао је Равицх. 

"Мислим да смо остварили све своје инжењерске циљеве и добили све информације којима смо се надали", додао је. 

Извиђач

Ингенуитy је највише летио 12 метара увис. Укупно је прешао 2,7 километара, а посљедњи му је лет трајао двије минуте и 49 секунди. 

Сада га шаљу у извиђачке мисије за Персеверанце, да би извидио пут који ће роверу бити сигуран, али и да пронађе онај који ће бити занимљив, посебице геолошки. 

Након проведених пола године на Марсу, малена летјелица налик дрону има све више фанова на Земљи и успјешно продаје свој лик на мајицама и шалицама. 

А како се објашњава његова дуговјечност? 

"Вријеме нам је ишло на руку. Температуре, вјетар, хладноћа, Сунце, прашина у зраку... све је то могло бити пуно горе", каже Равицх. 

У теорији би хеликоптер требао бити оперативан још неко вријеме, но приближава се марсијанска зима, а то ће бити врло изазовно. 

Инжењери НАСА, који сада имају бројне податке с Ингенуитyјевих летова, већ раде на његовим насљедницима идуће генерације. 

(независне)