Афганистанци желе обнову дивовских статуа Буде у Бамијану :: Semberija INFO ::

 

Афганистанци желе обнову дивовских статуа Буде у Бамијану


Двије статуе Буде уклесана су у литицу пјешчењака долине Бамијан током шестог вијека прије него што је ислам стигао у централне дијелове Афганистана. Некада су то били највеће стојеће Буде на свијету – виши је био висок 55 метара, а други кип је висок готово 38 метара. Међутим, уништени су наредбом талибанског вође Мулаха Омара у марту 2001. године. Разнесени су у комаде уз велике експлозије.

УНЕСКО је 2003. године уписао културни пејзаж и археолошке остатке долине Бамијан истовремено на Листу свјетске баштине и Листу свјетске баштине у опасности. Иако је УНЕСКО оцијенио да нема довољно оригиналних остатака материјала за обнову, Међународно вијеће за споменике и мјеста затражило је да се Буде обнове.

“Овдје су биле двије статуе, али су уништене. Касније је донесена одлука о њиховој обнови. Иако су подузети неки кораци, није постигнут напредак”, рекао је Абдулкадир Хакими, један од домаћих туриста који су посјетили долину.
Истичући важност историјских и туристичких мјеста за економски развој његове земље, Хакими је рекао да туристи доприносе економији регије коју посјећују и да би долазили из цијелог свијета ако се монументалне скулптуре обнове.
Још један од посјетитеља Еманулах Махмудзаи рекао је да је дошао видјети подручје гдје се налазе статуе Бамијана јер је то “историјско мјесто”.

“Ово је мјесто које вриједи видјети. Ако се обнови, дошло би више туриста и то би допринијело људима у регији”, казао је Махмудзаи.


Агенције