СМАЊУЈЕ СЕ БРОЈ ДИВЉИХ ДЕПОНИЈА :: Semberija INFO ::

 

СМАЊУЈЕ СЕ БРОЈ ДИВЉИХ ДЕПОНИЈА


Многе локалне заједнице у РС се боре с проблемом дивљих депонија појачаним мјерама, контролама, казнама, па чак и камерама, али и кад их уклоне с неке локације, брзо се опет појаве, и то скоро преко ноћи због несавјесних грађана.
 
У Одјељењу комуналне полиције у Градској управи Бијељина кажу да су извршили контролу на подручју града Бијељине у марту ове године и да су утврдили да тренутно постоји 21 дивља депонија.
 
"Од наведеног броја, на 13 депонија је углавном шут, односно грађевински отпад, а на осам је комунални отпад, углавном најлонске фолије с пластеника", кажу у Одјељењу комуналне полиције у Бијељини.
 
Они кажу да се од 2017. године број депонија на подручју Бијељине смањује те да се тренутно двије налазе у градској зони, а остале у сеоским мјесним заједницама.
 
"Од 2017. смо кренули с опсежном акцијом спровођења Одлуке о одвозу и депоновању комуналног отпада, гдје је наведено да сва правна и физичка лица морају износити комунални отпад, а овлаштене фирме вршити одвоз на регионалну депонију", кажу у Одјељењу комуналне полиције у Градској управи Бијељина.
 
Истичу да се сваке године издвајају средства за чишћење дивљих депонија, а у претходне двије године Комунална полиција је наложила правним лицима да очисте депоније које су сами направили, што су они и учинили.
 
"У 2017. години била је регистрована 41 дивља депонија, у прошлој 30, а у овој 21. На смањење имају утицај и активности у априлу, мјесецу чистоће, а неизбјежно је и кажњавање несавјесних грађана", кажу у овом одјељењу.
 
Независне новине