Камена брда, нулта тачка времена :: Semberija INFO ::

 

Камена брда, нулта тачка времена


Испитивања која се спроводе у више области Турске требало би да открију једну од највећих промјена у историји човјечанства.

Имамо конкурента египатским пирамидама – тврде турски археолози који ових дана треба да почну ископавања у насељима Ајанлар, Јогунбурџ, Харбетсуван, Куртепеси и Ташлитепе. Ова испитивања су дио прве фазе неолитског истраживачког пројекта Шанлиурфа који би требало да траје до 2024. године.

Турска је недавно представила пројекат „Камена брда”, за који кажу да представља „нулту тачку времена” односно приказује једну од највећих промјена у историји човјечанства – од ловачког и сакупљачког до пољопривредног начина живота. Разоткрива се мистерија седам археолошких области –  Гобеклитепе, Карахантепе, Гурџутепе, Сајбурч, Чакмактепе, Сефертепе и Јени Махале.

Гобеклитепе, који датира од прије 12.000 година, већ је познат јавности као један од најстаријих храмова на свијету и дио је Унескове листе свјетске баштине, али трагови прошлог живота пронађени су на још 12 брда. Пуно се очекује од Карахантепеа, локације сличне овој, на којој је пронађено више од 250 блокова мегалита у облику слова Т. Ископавања се обављају посљедње двије године, а истражено је само око један одсто површине, па археолози са узбуђењем ишчекују да виде какве се то нове историјске истине скривају испод земље.

Откривање ових локалитета, Шанлијурфу, град у Анадолији у близини границе са Сиријом, требало би да претвори у својеврсни музеј на отвореном и да истакне да је баш то што се на овом, наизглед посном и јаловом тлу некада дешавало, дало правац даљем развоју свјетске цивилизације. У овој историјом богатој области ископавања треба да буду обављена на више од 800 локалитета.

Током посјете привремено отвореном археолошком налазишту у Карахантепеу, министар културе и туризма Републике Турске Мехмет Нури Ерсој нагласио је да су геомагнетна и радарска мјерења већ спроведена у неким од ових подручја, а она ће се наставити и паралелно са ископавањима.

Турска ће на овом пројекту сарађивати са укупно осам универзитета из пет држава, четири међународне академије, институтима и музејима са различитих меридијана.


​Политика