„МАГНИЦКИ ЗАКОН” БЛОКИРА ИМОВИНУ СТЕЧЕНУ КОРУПЦИЈОМ :: Semberija INFO ::

 

„МАГНИЦКИ ЗАКОН” БЛОКИРА ИМОВИНУ СТЕЧЕНУ КОРУПЦИЈОМ


На удару овог прописа могу да се нађу сви појединци за које се, послије међународне истраге започете у САД, утврди да су енормним богаћењем кршили људска права.

Објелодањивање „Пандориних папира”, у којима је готово 12 милиона досијеа из компанија које нуде офшор услуге у пореским рајевима широм свијета, откривене су финансијске малверзације више десетина свјетских лидера, политичара и славних личности. Бивши британски премијер Тони Блер, јордански краљ и краљица, министар финансија Пакистана, Холандије, Бразила, Малте и Француске само су неки од њих.

Да ли ће се овим лидерима, али и свима другима чија се имена помиње у откривеним и јавно објављеним документима, бити уведене санкције попут забране путовања и замрзавања имовине које предвиђа „Магницки закон”? На удару овог прописа, наиме, могу да се нађу сви појединци који крше људска права, као и они којима је корупција извор енормне моћи.

Када говоримо о поменутом закону, како за „Политику” каже правник Милан Антонијевић, причамо о глобалној акцији која је започела у САД.

– „Магницки закон” омогућава увођење мјера појединцима који крше људска права и којима је уједно корупција средње име. Таквих је много на глобалној сцени. Занимљиво је проћи кроз листу санкција које су на основу овог закона уведене против појединаца, а гдје се види да се он користи за широка кршења људских права, од насилног сузбијања права на слободу окупљања, до кршења слободе изражавања. Још занимљивије је уочити које су земље протекле и ове године биле на мети. Међу њима је, на пример, петоро бугарских званичника. Оно што нас у Србији подједнако, ако не и више занима, јесте недавна акција унутар Европске уније, гдје је децембра 2020. донијет, а јула ове године унапређен текст резолуције Европског парламента који предвиђа сличан механизам који ће уводити државе Европске уније. Основ за санкције биће идентичан. На мети ових мјера наћи ће се појединци који крше људска права, као и они којима је корупција извор енормне моћи. Ту до изражаја долазе и велике међународне истраге које се спроводе, а недавно смо видјели и ефекте једне од њих, када су објављени подаци, такозвани Пандорини папири, који могу бити основ и за увођење санкција онима који се налазе у овим документима – објашњава Антонијевић.

Европски парламент ће, наводи Антонијевић, увести и систем праћења спровођења ове резолуције. Осим што ће им бити изречена јавна осуда, имена појединаца за које се утврди да су прекршили „Магницки закон”, биће стављена на списак оних који су огрезли у корупцији, а који уједно и крше људска права. Поред ове осуде јавности, на располагању стоји и низ конкретних мјера, од замрзавања имовине прекршиоца и његове породице, блокаде банковних рачуна, до бројних других тежих казни.

– Биће то сигнал свима који сарађују са тим појединцима, односно онима који им долазе у званичне посјете – закључује Антонијевић.

Упитан да ли је у изгледу да се такав закон уведе и у Србији, одговара да ће у једном тренутку то морати да буде учињено.

– Како се Србија приближава ЕУ она ће то у неком тренутку морати да уради, јер је резолуција коју је усвојио Европски парламент јасна, а предвиђа се и јак надзор над њеним спровођењем. Са друге стране, Европска унија најављује увођење санкција не само грађанима ЕУ који забораве на основне вриједности ове заједнице и започну систематско кршење људских права и одају се корупцији, већ и за оне који се налазе ван уније, а то чине. Тиме се државе ЕУ стављају у позицију заштитника људских права и чувара основних вриједности на којима почива ЕУ – напомиње Антонијевић.

Коментаришући опаску да примјена „Магницки закона” може да утиче на међусобне односе земаља у којима се примјењује, Антонијевић наводи да свака корупција нужно ускраћује људска права ширем колективу, најрањивијим грађанима, онима на маргинама друштва и зато је и ова акција САД, а касније и Европске уније важна, а њене ефекте можемо видјети изузетно брзо.

Америка је примјењујући закон увела санкције појединцима из Русије, Узбекистана, Украјине и Пакистана. Да ли се то показало као сврсисходно?

– Уколико су то земље у којима је, због вишегодишње негативне кампање против САД, част када вам ова „омражена” земља уведе мјере, онда нестаје први ефекат санкција, јавна осуда домаће јавности, а у случају Русије и других, изостаје осуда бирача на првим наредним изборима, уколико постоје фер и слободни избори. Међутим, оно што засигурно оставља ефекте је заплена имовине, блокирање банковних рачуна и друге мјере које се предузимају на основу „Магницки закона”, а то је овим појединцима много значајније. Индивидуална кривица је основ. Оног тренутка када систем означи појединце који крше људска права, а огроман новац добијају високом корупцијом, тада живот престаје да им буде бајка, а самим тим, овим санкцијама се превазилази и проблем који постоји у многим земљама, а то је успавано тужилаштво и судови под утицајем власти – каже Антонијевић.

Пропис назван по руском правнику

„Магницки закон” добио је име по руском правнику Сергеју Магницком који је умро од малтретирања и због непружања помоћи у затвору у Москви. Амерички закон „Магницки” усвојен је 2012. године са циљем да се казне руски званичници који се сматрају одговорним за смрт Магницког. Од тада се овај закон користи за санкционисање појединаца оптужених за кршење људских права широм свијета.