ТРИ ДЕЦЕНИЈЕ ОД УБИСТВА СРПСКЕ ПОРОДИЦЕ ЗЕЦ :: Semberija INFO ::

 

ТРИ ДЕЦЕНИЈЕ ОД УБИСТВА СРПСКЕ ПОРОДИЦЕ ЗЕЦ


ЗАГРЕБ - Сутра се навршава 30 година од када су у Загребу хрватски полицајци убили српску породицу Зец, оца Михајла (38), мајку Марију (36) и њихову дванаестогодишњу кћерку, саопштено је из Документационоинформационог центра "Веритас".

Припадници Специјалне јединице МУПа Хрватске, познате под називима мерчеповци, којом је командовао Томислав Мерчеп, у Загребу су 7. децембра 1991. године ликвидирали ову трочлану српску породицу.

Према Мерчеповом наређењу, његов замјеник Миро Бајрамовић наредио је припадницима јединице Игору Миколи, Синиши Римцу, Небојши Ходаку и Сњежани Живановић да приведу Србина Михајла Зеца због наводних веза са крајишким Србима.

Приликом привођења, увече око 23 часа, испред његове куће у Пољаничкој улици, на Трешњевци, убио га је Синиша Римац, наводно при покушају бијега. Након Михајлове ликвидације, Муниб Суљић се вратио у Михајлову кућу, одакле је извео његову жену Марију и њихову кћер Александру.

Прво их је одвео у хотел "Панорама", а одатле на Сљеме, гдје их је побио из ватреног оружја, а након тога наредио осталим припадницима јединице да њихове лешеве баце у јаму за смеће. Неколико дана послије ликвидације, њихове лешеве пронашао је Маријин брат Златко Месић, и сам припадник МУПа Хрватске. Александрина сестра Гордана и брат Душан успјели су да преживе, јер су се сакрили у кући и тако промакли убицама.

Убрзо по проналаску лешева ухапшени су припадници Мерчепове јединице Муниб Суљић, Игор Микола, Синиша Римац, Небојша Ходак и Сњежана Живановић, од којих су неки признали убиства. У мају 2016. године Жупанијски суд у Загребу неправоснажно је осудио Томислава Мерчепа, тадашњег команданта, на пет и по година затвора. Врховни суд је 2017. године преиначио првостепену пресуду тако што му је повећао казну на седам година затвора, коју је, умјесто у затворској ћелији, повремено"издржавао" у елитној бањи Крапинске топлице.