БУСТЕР ДОЗУ ПРИМИО МИЗЕРАН БРОЈ ЉУДИ У БИХ :: Semberija INFO ::

 

БУСТЕР ДОЗУ ПРИМИО МИЗЕРАН БРОЈ ЉУДИ У БИХ


- До сада је у БиХ трећу, бустер дозу вакцине против вируса корона примило 135.476 особа, што је 3,9 одсто од укупног становништва. Подаци су ово надлежних завода за јавно здравство ентитета и Брчко дистрикта, које је сакупило Министарство цивилних послова БиХ.

Према овим подацима, у ФБиХ трећу дозу вакцине против вируса корона примило је 75.686 особа, у РС 56.930 и у Брчко дистрикту 2.860 особа. Када је ријеч о прве двије дозе, у БиХ је до сада прву дозу вакцине примило 27,7 одсто становништва, односно 943.394 особа.

"У РС је до сада 379.339 особа примило прву дозу вакцине, у ФБиХ њих 545.127, а у Брчко дистрикту прву дозу је примило 18.928 особа", навели су у Министарству цивилних послова БиХ за "Независне новине".

Како су навели, према подацима завода за јавно здравство, другу дозу вакцине је до сада примило 846.080 особа, односно 24,8 одсто становништва.

"У ФБиХ другом дозом је вакцинисано 510.425 особа, у РС ову дозу је примило укупно 317.674 особа, а у Брчко дистрикту другом дозом је имунизовано 17.977 лица", додали су у МЦП БиХ.

Да тренутно влада највеће интересовање управо за бустер дозу, за "Независне новине" потврдила је Бојана Палексић Докић, специјалиста породичне медицине Дома здравља Бијељина.

Како је навела Палексић Докићева, особе које су примиле прву и другу дозу вакцине углавном примају и трећу.

"Код нас је можда нешто веће интересовање за трећу дозу, јер је доста наших осигураника прве двије дозе примало је у Србији, а сада трећу дозу примају код нас", казала је Палексић Докићева, додајући да заиста тренутно на вакцинацији за бустер дозу имају велику гужву.

"Када је ријеч о првој дози вакцине, ту је нешто мање интересовање него што је било када се тек почело са вакцинацијом", закључила је Палексић Докићева.

Како је за "Независне новине" навео Младен Шукало, специјалиста породичне медицине у Дому здравља Бањалука, највеће интересовање за вакцинацију услиједило је на самом почетку процеса имунизације, када су прве дозе примали медицински радници, особе старије од 65 године, хронични болесници те особе које раде у великим колективима.

Истакао је да су управо те особе прве стекле могућност да приме бустер дозу и на то су се углавном одлучивале.

"Нажалост, ми нисмо добили очекивани одазив на вакцинацију, на што и даље апелујемо, да се грађани вакцинишу, јер је то најбољи начин да се заштите. Одређени број грађана који су се вакцинисали са прве двије дозе примио је и трећу дозу. Одређени број њих чека да прође извјесни препоручени период за трећу дозу", рекао је Шукало, додајући да се одређени број тих особа у међувремену послије друге дозе заразио вирусом корона те стоји препорука да је потребно да прође један период од инфекције до примања треће дозе вакцине.

"Особе које су примиле прве двије дозе кинеске вакцине синофарм трећу дозу могу да приме и три мјесеца након примања друге дозе, док особе које су примиле друге врсте вакцина против вируса корона морају да сачекају пет мјесеци до примања бустер дозе", навео је Шукало.

(Nezavisne)