ПОРТУГАЛСКА ВЛАДА РАСПИСУЈЕ ТЕНДЕР ЗА ИСТРАЖИВАЊЕ ЛИТИЈУМА :: Semberija INFO ::

 

ПОРТУГАЛСКА ВЛАДА РАСПИСУЈЕ ТЕНДЕР ЗА ИСТРАЖИВАЊЕ ЛИТИЈУМА


- Португалска влада у петак је најавила да ће објавити међународни тендер за истраживање литијума у тој земљи.

То се односи на шест региона који имају највеће европске резерве овог метала важног за енергетску транзицију.

Од укупно 11 потенцијалних налазишта, пет је на крају из еколошких разлога искључено из тендера који ће бити објављен за два мјесеца, рекао је министар за екологију и климатску акцију Жоао Педро Матос Фернандес, на конференцији за новинаре у Порту, на сјеверу земље.

Рударски пројекти који би могли да настану из истраживања која треба да се спроведу за око пет година, биће додати на три већ идентификована налазишта у Португалу.

Пројекат који је најдаље одмакао, британске фирме Савана (Саваннах) у сјевероисточној општини Ботикас, чека зелено свјетло португалске агенције за животну средину.

Један од критеријума за тендер за истраживање нових налазишта биће представљање индустријског пројекта који иде даље од самог ископавања руде, рекао је министар.

"Ниједан грам овог литијума неће бити обрађен ван Португала", рекао је он.

Португал је већ главни европски произвођач литијума, али за сада та производња служи искључиво за керамику и стакло.

Са кобалтом и никлом литијум је дио неопходних метала за производњу електричних батерија за аутомобиле које треба да замјене садашње моторе који доприносе климатском загревању.

Да би смањила зависност од извоза, посебно у односу на Кину, ЕУ се припрема за отварање рудника и рафинерија.
У децембру прошле године португалска нафтна група Галп Енергиа и шведски произвођач електричних батерија Нортволт објавили су споразум за изградњу у Португалу једне од првих фабрика за прераду литијума у Европи.

(b92)