ПОТВРЂЕНА СТЕЛТ ВАРИЈАНТА ОМИКРОНА У СРБИЈИ :: Semberija INFO ::

 

ПОТВРЂЕНА СТЕЛТ ВАРИЈАНТА ОМИКРОНА У СРБИЈИ


Foto
 У Србији је забиљежен први случај стелт омикрон соја корона вируса.

Ова информација потврђена је са Медицинског факултета у Београду.

Раније данас др Мирсад Ђерлек, државни секретар у Министарству здравља, рекао је да је убијеђен да се појавила нова варијанта омикрон соја - стелт.

"Убеђен сам да је стелт сој у Србији. У Канади и Јужној Кореји су рађене студије, међутим, не на довољном броју узорака. Да би то било валидно, потребан је и квантитативни број узорака. Не знамо шта нам доноси стелт, а евидентно је да ће то бити нешто чему се не надамо. Стелта има у Србији. Очекујемо од наших еминентних установа да један дан кажу појавио се неки нови сој који ће нам опет задати муке", казао је др Ђерлек за домаће медије и додао да су предстојећи нерадни дани велики ризик и опасност по погоршавање епидемиолошке ситуације.

Он је истакао да до краја фебруара можемо очекивати скок заражених и апеловао на грађане да се вакцинишу, јер корона неће проћи, већ се морамо навићи да живимо са њом.
"Вакцина штити да не завршимо на респиратору и да не изгубимо живот. Оне су ефикасне и једино оружје у борби против короне", закључио је Ђерлек.

КОРОНА ОСТАЈЕ ДА ЖИВИ С НАМА

Како је рекао, данима смо константно на 50 одсто позитивних на укупан број тестираних, што је, како је рекао, огроман проценат.

"Омикрон се рефлектује у две фазе. Прва је била заражавање младих, па се то пренело на старије. Млади су донели корону поново у своје породице и зато највећу цену плаћају невакцинисани. Хоспитализовани су углавном старији људи и невакцинисани. Као што кажу највећи стручњаци света, корона ће остати са нама и ми то морамо прихватити. Биће је на нивоу грипа, али се морамо помирити са судбином да корона остаје да живи са нама", рекао је Ђерлек, преноси "Телеграф".

Према његовим ријечима, морамо јачати државно здравство и наставити са изградњом клиничких центара, ковид болница, набавком опреме, запошљавањем младих кадрова и наставком свега онога што се показало као добро, јер сви најављују да ово није последњи вирус који ће напасти човјечанство.

(Б92)