ЧОВИЋ: ИЗМЈЕНЕ ИЗБОРНОГ ЗАКОНА ИЛИ НЕМА ИЗБОРА :: Semberija INFO ::

 

ЧОВИЋ: ИЗМЈЕНЕ ИЗБОРНОГ ЗАКОНА ИЛИ НЕМА ИЗБОРА


Foto
Ако се Изборни закон не промијени, избора у октобру у БиХ неће бити, каже лидер ХДЗ-а Драган Човић. Даје шансу још једном разговору са Бошњацима, у четвртак, 10. фебруара, у Сарајеву.

Лидер ХДЗ-а је истрајан - одређене одредбе Изборног закона БиХ, које су стављене ван снаге, морају бити промијењене.

- Јасно је да, ако те промјене нема, не постоје уставне и законске могућности да се организују избори. Ово што говорим има утемељење у одлуци Уставног суда. Нема никаквих предуслова да се одрже избори уколико нема промјена Изборног закона БиХ, слично као што је било са Мостаром - рекао је Човић.

Након неуспјешних преговора Хрвата и Бошњака у Неуму, његови учесници настављају међусобна оптуживања.
Тако Изетбеговић тврди да Човићу одговара да Жељко Комшић остане у Предсједништву. За Човића је то исто као када би Изетбеговић рекао да жели живјети у Херцег Босни.

Отишао сам да ријешимо питање повратка у институције БиХ, да кажем да требамо чувати Устав БиХ, а и Република Српска је дио Устава БиХ, да кажем да грађанска држава није рјешење и отишао сам због хрватског народа у Републици Српској. Република Српска је, ма шта ко од нас мислио, реалност и чињеница, са својим институцијама у Дејтону. Сви они који поштују Устав морају поштовати Републику Српску. Како можете поштовати Устав, а говорити "ја сам против Републике Српске". Да ли је нека ријеч од мојих 20 минута извучена из контекста и некога повриједила, то је друго питање - рекао је Човић.

Док се припрема нови састанак Хрвата и Бошњака у четвртак, Човић каже да се након тог договора, о измјенама Изборног закона БиХ не може разговарати без представника Републике Српске, јер је њихова подршка потребна у Парламентарној скупштини БиХ.

(РТРС)