ФОНД ПИО РС :: Semberija INFO ::

 

ФОНД ПИО РС


Застој у прибављању података о стажу осигурања из бивше БиХ
 
Обавјештавамо све осигуранике који су након 18. јануара ове године поднијели захтјев за остваривање права на пензију, а претходно нису прибавили потврду стажа осигурања оствареног на територији данашње Федерације БиХ закључно са 30.04.1992. године да Фонд ПИО Републике Српске тренутно није у могућности такве захтјеве рјешавати правовремено.

Наиме колеге из Електронског рачунског центра -ЕРЦ ЗИПО Сарајаво су нас обавијестиле да због квара на информационом систему нису у могућности обезбедити приступ подацима који су нам потребни за вођење управног поступка приликом рјешавања захтјева за остваривање права на пензију. 

ЕРЦ ЗИПО чини максималне напоре да отклони овај велики квар који траје већ три седмице и крајње је неизвјесно да ли ће бити и када исти отклоњен.

Са овим проблемом сусрећу се сви носиоци обавезног пензијског и инвалидског осигурања чији осигураници су један дио свог стажа остварили на подручју бивше БиХ до 30.04.1992. године и данашње Федерације БиХ након тог периода.
Ово представља велики проблем за Фонд ПИО Републике Српске, јер највећи број наших осигураника који тренутно испуњава услове и подноси захтјев за остваривање права имају и дио стажа осигурања који је остварен у бившој БиХ.
О отклањању квара и нормализацији размјене података са Федералним заводом МИО/ПИО, Фонд ПИО Републике Српске ће правовремено обавијестит