Сукоб у Украјини: Кремљ очекује да преговори у Истанбулу почну сутра :: Semberija INFO ::

 

Сукоб у Украјини: Кремљ очекује да преговори у Истанбулу почну сутра


МОСКВА, КИЈЕВ – Специјална војна операција Русије у Украјини траје 33 дана. Тешка хуманитарна ситуација је у Маријупољу и Чернигову.


Володимир Зеленски поручио је да је спреман да преговара о неутралности и ненуклеарном статусу, али само уз безбједносне гаранције. Наредна рунда преговора руске и украјинске делегације биће одржана у уторак у Истанбулу.

13.45 - Украјинске трупе гранатирале су Горловку у Доњецкој Народној Републици, испаливши 12 граната калибра 122 милиметра, саопштило је представништво ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре, преноси Спутњик.

13.03 -  Хајнекен одлази из Русије

Пивски гигант Хајнекен саопштио је данас да ће напустити пословање у Русији уз процијењени трошак од 400 милиона евра (438 милиона долара), након што је првобитно објавио да ће само обуставити нова улагања и извоз у ту земљу.

Холандска компанија се тако придружила низу западних брендова који затварају погоне у Русији због њеног напада на Украјину, при чему ће Хајнекенов потез вероватно појачати притисак на данског ривала Карлсберга, власника највеће руске пиваре Балтика, оцјењује Ројтерс.

12.42 - Песков: Бајденове опаске забрињавају

Опаске америчког предсједника Џозефа Бајдена у вези са руским предсједником Владимиром Путином су забрињавајуће, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
"Наставићемо да пажљиво пратимо изјаве предсједника САД", рекао је Песков, пренио је "Спутњик".

Коментари Пескова услиједили су послије Бајденовог говора у Пољској, у којем је амерички предсједник рекао, говорећи о Путину, "за име Бога, овај човјек не може да остане на власти".

Ова примједба узбуркала је јавност и изазвала реакције свјетских лидера и других америчких политичара.

12.21 - Кремљ: Одговорни за мучење руских војника да одговарају

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је данас да они који су умијешани у мучење заробљених руских војника, чији снимци су се појавили на интернету, морају да сносе одговорност.

Претходно су се на интернету појавили снимци на којима се виде заробљени руски војници који су упуцани у ноге. Прецизира се да се то догодило у једној од база украјинских националиста у Харковској области, наводи агенција РИА Новости.


12.10 -  Лавров: Спремни смо да размотримо и Београд као мјесто за преговоре

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров рекао је да руски предсједник Владимир Путин никада није одбијао сусрет са украјинским предсједником Владимиром Зеленским, али да је потребно да тај сусрет буде добро припремљен.

"Састати се и само размијенити мишљења било би контрапродуктивно", рекао је Лавров за српске медије, додајући да се преговори са украјинском страном настављају сутра у Истанбулу.

На питање да ли би Београд био добро мјесто за преговоре, Лавров је рекао да је Београд сјајан град и да са становишта позиције и његовог статуса одговара за било какве преговоре, али да мјесто преговора треба да буде прихватљиво за обје стране.

"Имали смо преговоре у Бјелорусији, затим је било неколико видео конференција. Сада ће бити преговори у Истанбулу. Мада смо спремни да размотримо и друге локације, укључујући Београд", навео је Лавров.


12.01 -  Пољску  напустило 45 руских дипломата

Руске дипломате, њих 45, које је протјерала Пољска, напустиле су територију те земље, изјавио је амбасадор Русије у Варшави Сергеј Андрејев. Пољска је у сриједу саопштила да протјерује 45 руских дипломата због сумње да су се бавили шпијунажом, подсјећа РИА Новости. Варшава је такође саопштила да неће прихватити дипломате који би замијенили протјеране.


11.42 - Песков: Очекује се да преговори Русије и Украјине почну сутра

Мало је вјероватно да ће преговори делегација Русије и Украјине у Истанбулу почети данас, очекује се да ће они почети 29. марта, изјавио је данас портпарол руског предсједника Дмитриј Песков.

Он је рекао да делегације данас одлазе у Турску, али да се очекује да преговори почну сутра, преноси РИА Новости.

Додао је да још не може да говори о напретку у преговорима Русије и Украјине, али је оцијенио да је важно то што је одлучено да они буду настављени у Истанбулу.



11.30 - Украјина: Руски губици око 17.000 људи

Генералштаб Оружаних снага Украјине саопштио је данас да су руски губици од почетка операције у Украјини достигли око 17.000 људи.
Украјински генералштаб је у објави на Фејсбуку навео да је Русија изгубила 586 тенкова и 1.694 оклопна борбена возила, преноси агенција Укринформ.
Такође се наводи да руске снаге код Кијева покушавају да пробију одбрану са северозапада и истока како би преузеле контролу над кључним путевима и насељима, а да им се украјинске трупе супротстављају.


11.25 - Берлин забранио симбол подршке руској војсци - „З“

Ношење симбола „З“ у знак подршке руској војсци убудуће ће бити кривично гоњено у Берлину. ОПШИРНИЈЕ

11.20 -  У Кијевској области краћи полицијски час

Полицијски час у главном граду Украјине Кијеву од данас ће почињати сат времена касније, а завршаваће се сат раније, саопштио је градоначелник Кијева Виталиј Кличко.

У Кијеву и Кијевској области полицијски час почињаће у 21 сат, а завршаваће се у 6 сати ујутру, написао је Кличко на Телеграму, преноси Интерфакс Украјина.


11.18 - Сухомлин: Настављени руски удари у околини Житомира

Руски удари у западној и централној Украјини наставили су се током ноћи, извјестили су украјински званичници, позивајући се на посљедње информације, преноси Си-Ен-Ен. „Синоћ су се догодиле двије веома снажне експлозије у близини Житомира“, рекао је Сергеј Сухомлин, градоначелник овог украјинског града.

Како је навео, људи су били уплашени, јер су се куће тресле као да је у питању земљотрес.

“Под дејством ватре није био сам Житомир, већ ближе градско окружење. Сада је ситуација у Житомиру мање-више мирна", прецизирао је Сухомлин.

11.16 - Прелазак на плаћање руског гаса у рубљама 31. марта

Руски предсједник Владимир Путин очекује до 31. марта извјештај владе, централне банке и Гаспрома о примјени упутства о преласку на рубље за плаћање гаса испрученог „непријатељским земљама“, саопштила je прес служба Кремља. ОПШИРНИЈЕ

11.05 - Чавушоглу и Кулеба разговарали о сусрету делегација Русије и Украјине

Министар спољних послова Турске Мевлут Чавушоглу разговарао је телефоном са украјинским колегом Дмитријем Кулебом о састанку делегација Москве и Кијева у Истанбулу, речено је агенцији РИА Новости у турском Министарству спољних послова.

Наведено је да су Чавушоглу и Кулеба разговарали о ситуацији у Украјини и преговорима делегација Руске Федерације и Украјине који ће бити одржани у Истанбулу.


10.47 - Галузин: САД су склоне нуклеарним авантурама, а не Русија

Амбасадор Русије у Јапану Михаил Галузин препоручио је влади Јапана да се, када је ријеч о недопустивости употребе нуклеарног оружја обрати Америци, а не Русији.

Галузин је на Фејсбуку написао да је управо Вашингтон очигледно склон нуклеарним авантурама, наводећи као примјер употребу муниције са осиромашеним уранијумом током НАТО бомбардоварања тадашње СРЈ 1999. године.

Галузин је, коментаришући изјаву јапанског премијера Фумиа Кишиде током посјете Хирошими 26. марта, у присуству амбасадора САД, о недопустивости употребе нуклеарног оружја, оцијенио да је такав апел логичније било упутити америчком амбасадору.

10.38 - Словеначки привремени отправник послова се вратио у Кијев

Словеначки привремени отправник послова у Украјини Боштјан Лесјак стигао је у Кијев и почиње да ради, објавило је данас словеначко Министарство спољних послова на Твитеру.

„Град је празан, у даљини се чују сирене и детонације, иначе живот оних који су остали у престоници тече нормално“, навео је дипломата на Твитеру по доласку, преноси агенција Интерфакс Украјина.

10.35 -  Бојченко:Мариупољ на ивици хуманитарне катастрофе

Стратешки важан украјински лучки град Мариупољ је на ивици хуманитарне катастрофе и мора бити у потпуности евакуисан, саопштио је градоначелник Вадим Бојченко. Око 160.000 цивила тренутно је заробљено у граду без струје , рекао је Бојченко, преноси ББЦ.

Он је додао да 26 аутобуса чека да евакуишу цивиле, али да руске снаге нису пристале да им омогуће безбједан пролаз.

"Руска Федерација се игра са нама“, нагласио је градоначелник Мариупоља.

10.22 -  Предграђа Мариупоља у потпуности контролишу снаге ДНР, а у центру града се настављају борбе, изјавио је портпарол Народне милиције ДНР Едуард Басурин. Он је додао да снаге ДНР настављају чистку, проверава се сваки квадратни метар због напуштених мина, преноси Спутњик.


10.10 - Верешчук: Данас без отварања хуманитарних коридора

Хуманитарни коридори за евакуацију цивила из насеља која се налазе у зони борбених дејстава данас неће бити отворени, саопштила је потпредсједница украјинске владе Ирина Верешчук.

Она је јутрос на Телеграму написала да су украјински обавјештајци извјестили о могућим, како је навела, "провокацијама окупатора дуж траса хуманитарних коридора".

"Због безбједности грађана, данас не отварамо хуманитарне коридоре“, навела је Верешчук, преноси Интерфакс Украјина.


9.50 - Зеленски саопштио да ће народни референдум омогућити измјену Устава о неутралном статусу Украјине

Предсједник Украјине Володимир Зеленски саопштио је да ће народни референдум омогућити измјену Устава о неутралном статусу Украјине за неколико мjесеци, што би било брже од парламентарне процедуре за уставне амандмане.

-Промјене овог или оног статуса, а безбједносне гаранције подразумијевају неутралан статус, то је уставна промjена. То су двије сjеднице парламента, а двије сједнице су годишње. Можете ли замислити колико све ово може да траје? Референдум је корак брже. Јер само народ може да одлучи да ће бити таквог статуса и таквих гаранција. Референдум ће бити за неколико мјесеци, а измјене устава преко парламента ће трајати најмање годину дана, у складу са важећим законима - рекао је Зеленски у интервјуу руским новинарима објављеном на сајту кабинета председника, преноси Интерфакс.

Зеленски је нагласио и да је Украјина спремна да измијени Устав у смислу неутралног статуса.

„Безбједносне гаранције и неутралност, ненуклеарни статус наше државе, спремни смо да идемо на то. То је прва основна тачка за Руску Федерацију. И колико се сјећам, они су због тога започели рат. Разговара се о питању безбједносних гаранција за Украјину. То је већ дубоко разрађено“, рекао је украјински предсједник.


9.30- Турска је међу земљама које би могле Кијеву да пруже безбедносне гаранције у оквиру било којег договора са Русијом како би се окончао рат у Украјини, рекао је данас заменик шефа кабинета украјинског председника Ихор Жовка.

-Турска је међу земљама које би могле да буду гарант наше безбједности у будућности - рекао је Жовка пред наставак преговора двије стране у Турској.

9.25 - Током мјесец дана украјинске кризе у Црну Гору су дошла укупно 8.333 украјинска држављанина, од којих је изашло 2.667, тако да их је тренутно 5.666, изјавио је данас државни секретар МУП-а Зоран Миљанић.
Миљанић је у Јутарњем програму ТВЦГ рекао да је већина смјештена код пријатеља и рођака, а има и оних који имају своје некретнине у Црној Гори.

Црна Гора, додао је, има два прихватна центра, на Божају и у Спужу, који располажу са 164 смјештајне јединице, као и да је од почетка кризе у азилу у Спужу смештено осам избјеглица из Украјине.

8.55 - Њемачки канцелар Олаф Шолц рекао је да промјена власти у Русији није један од циљева НАТО-а, пренио је „Спутњик“.

-То није циљ НАТО-а нити америчког предсједника - изјавио је Шолц у интервјуу њемачкој телевизији АРД, додајући да је о том питању разговарао са предсједником САД Џозефом Бајденом у Бијелој кући.

Шолц је навео да Њемачка подржава ширење демократије, али вјерује да је на људима и нацијама да се боре за њу.

Канцелар је додао да ће Њемачка радити на елиминисању зависности од руског увоза енергената.

8.45 - Рат у Украјини нанио је до сада на инфраструктури штету од 63 милијарде долара, према процјени Кијевске школе економије (КСЕ).

Оволики обим штете представља огроман изазов за Украјину, једну од најсиромашнијих земаља Европе, и еквивалентан је износу већем од једне трећине њеног бруто домаћег производа од 155 милијарди долара у 2020, према посљедњим подацима Свјетске банке, пише Вол Стрит Журнал.

Тим Института КСЕ, аналитичка јединица школе, процјењује да је од почетка руског напада прије више од мјесец, до 24. марта оштећено, уништено или заплијењено најмање 4.431 стамбени објекат, 92 фабрике и складишта, 378 образовних установа и 138 здравствених установа у Украјини.

Такође је оштећено 12 аеродрома и седам термо и хидроелектрана.

Процјена је заснована на званичним подацима Министарства за инфраструктуру и на бази искустава у анализи губитака у Сирији и Ираку, саопштено је из КСЕ.

8.40 - Министарство одбране Велике Британије саопштило је да „није било значајних промјена у распореду руских снага у Украјини“ у посљедња 24 сата, преноси BBC.

У свом најновијем извjештају о ситуацији у Украјини, министарство је навело да је „недостатак логистичких средстава који је присутан, праћен континуираним недостатком полета и морала руске војске“, а да њено напредовање, осим овога, омета и „агресивни отпор Украјинаца“.

У извjештају се додаје да је Русија највише постигла на југу Украјине, у близини града Мариупоља, гдjе се настављају снажне борбе у руским покушајима да заузму ову луку, наводи BBC.

7.35 - Украјина је спремна да разговара о усвајању неутралног статуса у оквиру мировног споразума са Русијом, али такав пакт мора да добије гаранције трећих страна и да буде стављен на референдум, рекао је предсједник Володимир Зеленски.

-Безбједносне гаранције и неутралност, ненуклеарни статус наше земље. Спремни смо за то. То је најважнија тачка - рекао је Зеленски у разговору са руским новинарима путемо интернета.

Он је додао да је Украјина одбила да разговара о другим захтјевима Русије, попут демилитаризације земље.
Зеленски је нагласио да мировни договор неће бити могућ без прекида ватре и повлачења трупа.

8.00 - Украјина је обећала „хитну истрагу“, након појављивања видео снимка на којима наводно њени војници пуцају на руске заробљенике.

Појавио се видео снимак на коме се види како украјински војници наводно пуцају у кољена мушкарцима, који су очигледно руски заробљеници, током операције у области Харкова, преноси CNN. На снимку дугом скоро шест минута чује се како украјински војници саопштавају да су ухватили руску извиђачку групу која је дjеловала из Олховке, насеља у Харкову, отприлике 30 километара од руске границе.

7.41  -Лондон: Русија изолује Украјину из међуанродне поморске трговине 

Британско министарство одбране објавило је јутрос извештај обавештајне службе у којем се наводи да Русија „ефективно изолује Украјину из међународне поморске трговине“. У саопштењу се прецизира да Русија то постиже одржавањем блокаде украјинске обале Црног мора.

Додаје се да руске поморске снаге настављају да изводе спорадичне ракетне нападе на мете широм Украјине, преноси ББЦ. Британско министарство оцјењује и да ће уништење брода Саратов у Берђанску „вероватно нарушити самопоуздање руске морнарице да убудуће спроводи операције у непосредној близини украјинске обале“.

7.40 -  Кијев:Русија поступцима у Чернобиљу угрожава цијелу Европу 

Замјеница премијера Украјине Ирина Верешчук оптужила је Русију за „неодговорне“ поступке у зони око Чернобилшке електране коју је заузела, и из које би, како је навела, радијација могла да се прошири у већи дио Европе . Верешчук рекла је да руске снаге „милитаризују“ забрањену зону око постројења, у којем се догодила највећа нуклеарна катастрофа на свијету 1986. године, и позвала Уједињене нације да тамо пошаљу мисију за процјену ризика, преноси Ројтерс.

7.20 - Теретни брод "Омски 205" под руском заставом погођен је у Црном мору. На броду који је из Турске пловио за Ростов на Дону у тренутку удара налазило се 12 морнара.

Са брода је послат сигнал за помоћ коме је у помоћ притекао спасилачки брод и одвукао га ка обали.

7.10 - Наредна рунда преговора руске и украјинске делегације биће одржана у уторак у Истанбулу, саопштено је из турског предсједништва.

Портпарол турског предсједништва Ибрахим Калин рекао је за CNN да ће преговори бити одржани у уторак.
Из кабинета турског предсjедника претходно је објављено да су се Реџеп Тајип Ердоган и руски предсjедник Владимир Путин договорили да организују у Истанбулу наредну рунду преговора делегација Русије и Украјине, али није прецизирано када.

Амерички предсjедник Џо Бајден изјавио је да у говору у Варшави у суботу „није позивао на смjену режима у Русији“.
-Не - одговорио је Бајден када је новинар у прес сали поставио питање да ли је позивао на смјену режима у Русији, преноси CNN.

Бајден је на крају говора испред Краљевске палате у Варшави рекао да руски предсједник Владимир Путин не треба да остане на тој функцији.

-За име Бога, тај човјек не смије да остане на власти - рекао је Бајден.


Глас Српске / Агенције