НОВИ ТАЛАС САХАРСКЕ ПРАШИНЕ :: Semberija INFO ::

 

НОВИ ТАЛАС САХАРСКЕ ПРАШИНЕ


Foto: Ilustracija
У Босну и Херцеговину ове седмице стиже нови талас сахарске прашине, познате и под називом "блатна киша", која ће се овог пута изручити током падавина које метеоролози најављују од сриједе.

"Сахарски пијесак ће се изручити највише током падавина. Долази нам киша с југа, а уз кишу стижу и велике количине прашине", изјавио јe климатолог Федералног хидрометеоролошког завода БиХ Бакир Крајиновић.

Додао је да прогнозе коју метеоролози припремају за цијелу Југоисточну Европу указују на то да се прашина премјешта преко Италије, према БиХ, односно источној Европи.

"У сриједу очекујемо највеће концентрације сахарске прашине у атмосфери, а то значи да ће нам аута бити прљава. Овај пут прашина неће летјети у атмосфери као што је био случај у прошла два вала , него ће се излучити уз кишу", рекао је Крајиновић.

Истакао је да уз кишу долази и олакшање, с обзиром на прекорачене вриједности ПМ10 честица у зраку због прашине која је усљед дуготрајне суше регенирисана изнад БиХ.

"Овај пут уз кишу која долази од сриједе долази и олакшање јер ће падавине очистити атмосферу од прашине, полена и других штетних честица", рекао је Крајиновић и додао да ће од петка зрак знатно бити чистији.

Сваке године из сјеверне Африке избије више од 180 милиона тона прашине, коју су снажни сезонски вјетрови избацили из пустиње Сахаре.

(Глас Српске)