УЧЕНИЦИ ИЗ БИХ КАСКАЈУ ТРИ ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ ЗА ВРШЊАЦИМА ИЗ ЕУ :: Semberija INFO ::

 

УЧЕНИЦИ ИЗ БИХ КАСКАЈУ ТРИ ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ ЗА ВРШЊАЦИМА ИЗ ЕУ


Foto
Агенција за предшколско, основно и средње образовање БиХ изнијела је податке о лошим резултатима ученика свих образовних институција у БиХ, али и немогућности вршења даљих истраживања без сагласности Предсједништва БиХ.

Како наводе у саопштењу, подаци за БиХ су лоши јер ученици свих образовних система у нашој земљи у просјеку постижу резултате испод међународног ПИСА 2018 просјека.

"Сваки други петнаестогодишњак у БиХ не посједује функционалну читалачку писменост - односно разумијевање и интерпретацију различитих врста текста. Чињеница је и како су статистичке варијације унутар образовних система у БиХ занемариве, ако узмемо у обзир да наши петнаестогодишњаци у просјеку заостају три школске године у односу на вршњаке из ЕУ и да у просјеку 41 одсто петнаестогодишњака не достиже минималан ниво постигнућа у три испитивана ПИСА подручја".

Како додају, што се тиче резултата ТИМСС 2019 истраживања, "чињеница је како чак четвртина ученика четвртог разреда основне школе не достиже ни основну разину математичких знања и вјештина, што значи да имају тешкоћа с елементарним математичким појмовима".
Истичу да се подаци односе на цијелу БиХ.

"Сва мјеродавна министарства образовања од Агенције су добила приступне податке и јасне упуте како да у међународним базама приступе подацима за подручје своје надлежности. Агенција не ради анализе за појединачна надлежна министарства, али је свима понудила подршку при њиховој изради. Сва мјеродавна министарства образовања позвана су урадити анализе, али их већина то није урадила", додају из Агенције.
Истичу да је већина рокова за потписивање уговора о учествовању БиХ у међународним истраживањима (ПИСА 2022, ПИРЛС 2021, ТИМСС 2023, ИЦИЛС 2023, ТАЛИС 2024) службено истекла.

"Ради се о роковима који вриједе у цијелом свијету за све земље учеснице међународних истраживања. Упркос томе што је БиХ преузела обавезу учествовањау међународним студијама, Агенција за предшколско, основно и средње образовање БиХ, задужена за њихово провођење, дочекала је крај 2020, а потом и крај 2021. године чекајући одлуку Предсједништва БиХ, без које ова истраживања нису могла бити проведена", наводе из Агенције.
Апелују на власти у БиХ "да прихвате добру праксу европских држава којима тежимо и на тај начин обезбиједе дјеци континуирано, системско учествовање у међународним истраживањима, које ће нас потакнути да побољшање образовања постане континуиран процес, а ученичка постигнућа коначно заслужено досегну виши ниво".

(Српска Инфо)