ЗЕМЉЕ ОКРУЖЕЊА СНИЖАВАЈУ ЦИЈЕНЕ ГОРИВА :: Semberija INFO ::

 

ЗЕМЉЕ ОКРУЖЕЊА СНИЖАВАЈУ ЦИЈЕНЕ ГОРИВА


Foto
Док земље окружења замрзавају или снижавају цијене горива, а у паду је и цијена сирове нафте на свјетској берзи, у Српској и БиХ и даље нема назнаке да би могло доћи до појефтињења.

Хрватска је у посљедњих 15 дана два пута снижавала цијене, а пала је и цијена у Црној Гори. Словенија је замрзла цијене на мјесец дана, односно до средине априла, а Србија до краја овог мјесеца.

У БиХ, с друге стране, цијене и даље расту по неколико фенинга из седмице у седмицу. Према посљедњим подацима Спољнотрговинске коморе, литар бензина БМБ 95 у БиХ је прошле седмице коштао 3,01 КМ, у Србији 2,91, у Словенији 2,92, а у Црној Гори 3,33 КМ. У Хрватској је његова просјечна цијена такође износила око 3,33 КМ што је, у односу на животни стандард наших комшија, такође доста повољније него у БиХ.

Приликом последњег појефтињења у Српској, које се десило око 20. марта, цијена горива је спуштена за 10 до 15 фенинга по литру. Након тога, литар бензина је коштао од 2,79 до 3,12 марака, а литар дизела од 2,89 до 3,09 КМ.

Ове цијене су, како потврђују нафташи, и даље на снази, без назнаке да ће бити било каквих корекција.

– Цијене горива су стабилне и у наредном периоду ће се задржати на овом нивоу на тржисту Српске – рекли су за Српскаинфо у Групацији за промет нафтом и нафтним дериватима при Привредној комори Српске.

Грађане ни најмање не чуди овакав став домаћих нафташа.

– Чим нафта поскупи, они преко ноћи дижу цијене. А кад појефтини, правдају се да имају залихе које су платили скупље. Њима је вазда мало пара – поручује Мирко К. из Бањалуке.

Подсјетимо, барел сирове нафте „брент“ у Лондону 24. марта је коштао 121,45, а 8. априла 100,57 долара. Током цијеле прве седмице овог мјесеца, цијене су биле у паду, а данас је барел 105 долара.

(Српска Инфо)