ПРОЗИВОДЊА СТРУЈЕ У УКРАЈИНИ ОПАЛА 40 ОДСТО ОД ПОЧЕТКА РАТА :: Semberija INFO ::

 

ПРОЗИВОДЊА СТРУЈЕ У УКРАЈИНИ ОПАЛА 40 ОДСТО ОД ПОЧЕТКА РАТА


Foto
Потражња и производња електричне енергије у Украјини пали су за око 40 одсто од почетка напада Русије на ту земљу, а највише је погођена производња нуклеарне енергије, према данашњим подацима Међународне енергетске агенције (ИЕА).

Према ИЕА, која свакодневно објављује податке о електричној енергији добијене од украјинске националне енергетске компаније Енерго и Европске мреже оператера за пренос електричне енергије (Ентсо), потражња за струјом у Украјини износила је дан прије почетка рата, 23. фебруара, око 18,5 гигавата (ГW), док је 24. априла износила 9,75 ГW, што је пад од 47,5 одсто, преноси агенција Анадолија.

Производња електричне енергије у тој земљи, која је прије рата била на нивоу од 18 ГW, такође је пала за 40 процената на ниво од 10 ГW.

Што се тиче производње електричне енергије из различитих извора, највише је погођена нуклеарна енергија, која је преполовљена од почетка сукоба, али је знатно опала и производња струје из угља - за око 40 одсто.

Према фондацији Белона, независној непрофитној организацији са сједиштем у Ослу, Украјина има 15 нуклеарних реактора, који у укупној производњи струје у земљи учествују са око једном половином. Међутим, седам реактора је искључена са мреже откако је почео рат, додаје турска агенција.

(Танјуг)