РУСИЈА ОБУСТАВИЛА ИСПОРУКЕ ГАСА ПОЉСКОЈ :: Semberija INFO ::

 

РУСИЈА ОБУСТАВИЛА ИСПОРУКЕ ГАСА ПОЉСКОЈ


Foto
Управо су обустављене испоруке гаса из Русије Пољској, а у тој земљи се формира и тим за управљање кризом. Међутим, још не стиже званична потврда.

Према Онетовим информацијама, Русија је обуставила испоруке гаса Пољској.

"Нема саопштења са руске стране да ли је то испуњење ултиматума којим је Владимир Путин недавно запријетио. Званична саопштења о овом питању биćе објављена данас“, наводи се на сајту.

Премијер Матеуш Моравјецки је прошлог петка упитан да ли ćе се одлучити да врши трансфере у рубљама, како је то тражила руска страна. Рок за плаćање је доспио прошлог петка.

"Све правне службе у Европској комисији раде на формулисању мишљења о овој ствари. Држаćемо се линије коју је развила Европска комисија. Ако се испостави да плаćања у рубљама не крше санкције, државе ćе донијети сопствене одлуке о овом питању. И ми ćемо то такође размотрити. Ако се покаже да таква регулација плаćања крши санкције, ми ćемо се стриктно држати ове линије Европске комисије", одговорио је Моравјецки.

Према писму које су добили купци Гаспрома, од 1. априла ове године, "непријатељске земље" морају да плате гас у рубљама или у супротном Руси да "затворе славину".

Веćина земаља Европске уније, укључујуćи Пољску и Њемачку, није пристала на овај диктат. Незванично се сазнаје да је у петак, 22. априла, истекао рок за измирење плаćања гаса у руској валути.