Блинкен: Тражимо алтернативу ако Русија блокира мандат ЕУФОР :: Semberija INFO ::

 

Блинкен: Тражимо алтернативу ако Русија блокира мандат ЕУФОР


ВАШИНГТОН - Амерички државни секретар Етони Блинкен рекао је данас на седнице Одбора за спољне послове Сената САД да дијели забринутост сенаторке Џин Шејхин, која је недавно боравила на западном Балкану, о томе да постоји шанса да Руска Федерација блокира продужење мандата мисије ЕУФОР у Босни и Херцеговини.

Коментаришући посјету америчких сенатора земљама западног Балкана, Блинкен је нагласио да су међународне снаге потребне Босни и Херцеговини како би се обезбједили мир и стабилност.


“У случају да Савјет безбједности због блокаде Русије не буде у могућности да обнови мандат који истиче у новембру, морамо да имамо резервну опцију”, поручио је Блинкен, преноси klix.ba.

Он је оцијенио да је због ситуације у Украјини неопходно пружити подршку земљама Западног Балкана.

“Мислим да генерално ситуација с руском агресијом на Украјину наглашава важност хитне интеграције свих земаља западног Балкана у ЕУ. То је нешто што ћемо подржавати на различите начине и у будућности”, закључио је Блинкен.

Делегација америчких сенатора, коју су чинили чланови Одбора за спољне послове Крис Марфи и Џин Шејхин и члан Одбора за оружане снаге Том Тилис, боравили су прошле недјеље у посјети земљама западног Балкана.


​Танјуг / Глас Српске