Хрватски државни врх обиљежио годишњицу “Бљеска” :: Semberija INFO ::

 

Хрватски државни врх обиљежио годишњицу “Бљеска”


ОКУЧАНИ - Вијенцима и свijећама код спомен обиљежја "Кристалне коцке ведрине" хрватски државни врх данас је одао почаст погинулим припадницима хрватских снага у војно-полицијској операцији “Бљесак”, у којој је убијено 283, а протjерано најмање 15.000 Срба с простора Западне Славоније.


Уз спомен-обиљежје хрватски званичници су одали пошту 51 погинулом припаднику својих снага током извођења операције. У спомен на њих прелетjела су и два борбена авиона Хрватског ратног ваздухопловства МиГ-21, пренијела је Хина.

"Бљесак" је, казао је хрватски предсједник Зоран Милановић, био "велика побједа Хрватске војске, једна у низу оних које су услиједиле", како је навео, "након покушаја уништења Вуковара крајем 1991".

Предсједник Хрватског сабора Гордан Јандроковић поручио је да “данас, у вријеме руске агресије на Украјину, хрватска побjеда у Домовинском рату постаје још већа”.

Премијер Андреј Пленковић казао је да је важно да све генерације које долазе добро знају шта се догађало почетком деведесетих година, у времену, како је навео "окупације овог дијела Западне Славоније те о операцији у којој се у изразито кратком року ослободило ово подручје".

Пленковић је захвалио хрватским војницима и полицајцима.

На данашњи дан 1995. године почела је војно-полицијска акција "Бљесак", када су хрватске снаге запосјеле део Западне Славоније који се налазио у саставу тадашње Републике Српске Крајине, а била је територија под заштитом снага УН.

У тој акцији убијене су 283 особе српске националности с простора Западне Славоније, међу којима 57 жена и деветоро дјеце, а протјерано је најмање 15.000 Срба.

За злочине у акцији "Бљесак" и друге злочине над Србима у Западној Славонији нико није осуђен.

Војно-полицијска акција "Бљесак" одвијала се претежно 1. и 2. маја, а дио војних операција настављен је и 3. и 4. маја.

​Танјуг / Глас Српске