САД доставиле Кијеву локацију „Москве” за ракетни удар :: Semberija INFO ::

 

САД доставиле Кијеву локацију „Москве” за ракетни удар


Према извештајима агенцијa

Сједињене Америчке Државе доставиле су Украјини обавештајне податке који су, наводно, снагама те земље омогућиле да изведу ракетни удар на руски брод „Москва”, извештава неколико америчких медија, а преноси Би-Би-Си.

Како наводи Си-Ен-Ен, неименовани званичници рекли су да су украјинске снаге, пошто су угледале руски ратни брод у Црном мору, позвале америчке контакте да би од њих добиле потврду да је у питању заиста командни брод руске Црноморске флоте „Москва”.

Извор Си-Ен-Ен каже да су САД то потврдиле и доставиле Кијеву обавештајне податке о локацији руске крстарице, после чега је она погођена са два пројектила.

Додаје се да није јасно да ли су САД знале да ће Украјина напасти брод и тврди да Вашингтон није био укључен у ту одлуку, преноси Танјуг.

Пентагон није коментарисао, али је портпарол рекао да су САД дале обавештајне податке како би помогле Украјини да се одбрани.

Неименовани амерички званичници цитирани у медијским извештајима рекли су да нису знали да ће Украјина циљати Москву након што је помогла у одређивању њене локације.

Ракетна крстарица са 510 чланова посаде предводила је поморски напад Русије на Украјину, а њено потонуће био је велики симболични и војни ударац.

Тада је руско министарство одбране саопштило да је муниција на броду Москва експлодирала у необјашњивом пожару и да се брод преврнуо док је вучен назад у луку.

Командни брод руске Црноморске флоте, ракетна крстарица „Москва” потонула је средином априла.

Украјина тврди да је погођена пројектилима „нептун”, док Русија тврди да је узрок пожар који је довео до потонућа експлозија муниције.


​ПОЛИТИКА