Реаговање Вијећа за штампу и онлине медије у БиХ на изјаве предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика о прислушкивању медија :: Semberija INFO ::

 

Реаговање Вијећа за штампу и онлине медије у БиХ на изјаве предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика о прислушкивању медија


Управни одбор Вијећа за штампу и онлине медије у БиХ изражава велику забринутост због јучерашњих навода предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика да Обавјештајно-сигурносна агенција, ОСА, прати и прислушкује велики број медија, наводећи списак тих медија, а на основу наредбе протоколарног броја 05/1-4-1547/19 ОСАе, у којој је наводно наложено „праћење и усмјеравање“ медија у БиХ, у циљу припрема за „инкриминацију политички неподобних људи“, како је наведено у изјави.



У име својих чланова, штампаних и онлине медија, УО Вијећа захтјева хитну истрагу и провјеру ове информације од Тужилаштва БиХ, а такођер и јавно изјашњење ОСА-е о именованом протоколарном документу и његовом наводном садржају!

Чак и у овом моменту, када је изречена изјава о прислушкивању и намјери стављања медија под контролу у сврхе политичке манипулације још увијек непровјерена, превелики је притисак и узнемирење не само на прозване медије, већ и на цјелокупну медијску заједницу.

Прислушкивање и надзирање медија, с намјером манипулисања новинарима, тешко је угрожавање слободе медијског извјештавања, гушење слободе ријечи и застрашивање новинара. Те су методе апсолутно недопустиве у демократији и због тога се ове информације о наводној злоупотреби моћи ОСА-е у односу на медије морају хитно провјерити и испитати.

У циљу заштите својих чланова, штампаних и онлине медија, и штитећи демократска права новинара да слободно и сигурно извјештавају у интересу јавности, УО Вијећа за штампу и онлине медије очекује одговоре на питања да ли таква наредба за прислушкивањем и надзирањем медија збиља постоји и ко је и зашто то наредио?

Медијска заједница неће пристати на такве притиске и уцјене.

Управни одбор Вијећа за штампу и онлине медије у БиХ