УПИС ПРВЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ СТУДЕНАТА СИНОЛОГИЈЕ :: Semberija INFO ::

 

УПИС ПРВЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ СТУДЕНАТА СИНОЛОГИЈЕ


Foto
Филолошки факултет Универзитета у Бањој Луци од академске 2002/2023. године покреће модеран, интердисциплинарни Студијски програм синологије, намијењен будућим студентима који желе да изучавају кинески језик, књижевност, традиционалну и модерну културу, историју, међународне односе и друге аспекте свеобухватног учења о данашњој Кини.

„Кина је најбрже растућа економија и друга економска сила свијета и већ је присутна у разним аспектима нашег економског, друштвеног и политичког живота. Отварање овог студијског програма представља дугорочно улагање у знање и институционални одговор Републике Српске у времену комплексне глобалне међузависности“, каже доц. др Љиљана Стевић, директор Конфуцијевог института Универзитета у Бањој Луци.

Студијски програм синологије траје четири године, а настава се одвија на српском, кинеском и енглеском језику у модерно опремљеној учионици. Постоји могућност добијања стипендије и дужег или краћег плаћеног боравка у Кини, те могућност даљег усавршавања на мастер и докторским студијама у Кини. Предавачи су домаћи и гостујући професори и лектори из Кине.



„Након завршетка студија, студенти ће, поред потребних знања које треба имати  професор и преводилац кинеског језика, стећи додатне вјештине попут рачунарске писмености, ширег познавања дипломатије и економских токова, доброг познавања кинеског и енглеског језика (Ц1 према европском референтном оквиру) те ће моћи да раде као консултанти у државним институцијама које сарађују са Кином и другим азијским земљама“, додаје Стевић, наводећи да студенти који успјешно окончају студије добијају звање дипломирани синолог - 240 ECTS.

Она истиче да овакав образовни профил досад није постојао, јер су се углавном филолошке студије усмјеравале на образовање наставника и преводилаца, чиме се Универзитет у Бањој Луци, са овим студијским програмом додатно позиционира не само у региону, већ и у научно-образовним оквирима ЕУ.

„Позивам будуће студенте да искористе ову прилику и одаберу овај студијски програм, а све додатне информације о упису и самим студијама могу добити на Филолошком факултету или Конфуцијевом институту Универзитета у Бањој Луци.“, поручује доц. др Љиљана Стевић.
 
УПИС 30 СТУДЕНАТА

Планиран је упис 30 студената синологије, од чега 20 на буџету, а има мјеста и за пет студената на самофинансирању, те за пет страних студената.

Сви заинтересовани будући студенти моћи ће предати документа у студентску службу Филолошког факултета Универзитета у Бањој Луци од 20. до 24. 6. 2022. године. Пријемни испит који се састоји од теста српског и енглеског језика, заказан је за 27. 6. ове године.