ПЕТРОЛ: ТОКОМ ЉЕТА МОГУЋЕ НЕСТАШИЦЕ ГОРИВА У БИХ :: Semberija INFO ::

 

ПЕТРОЛ: ТОКОМ ЉЕТА МОГУЋЕ НЕСТАШИЦЕ ГОРИВА У БИХ


Foto: Ilustracija
Током љета могуће су несташице нафтних деривата у Босни и Херцеговини због знатно отежанр опскрбе изазване блокадом увоза руске нафте у Европској унији.

Како су казали из словеначког Петрола за портал Рапорт, Група је за 2022. годину осигурала дугорочне уговоре о куповини нафтних деривата у мјери која одражава тренутну динамику раста мобилности на нивоима прије цовида, како је дефинисано у пословном плану за 2022. годину.

"Без обзира на ембарго на руску нафту, група Петрол ће реализовати потписане дугорочне уговоре, али може доћи до кашњења у испорукама и раста откупних цијена. Због ситуације у Украјини, а тиме и погоршане сигурносне ситуације, већ смо видјели кашњења у ланцима набавке. Међутим, можемо потврдити да је група Петрол потврдила планиране испоруке нафтних деривата за јуни за снабдијевање тржишта на којима послује (Словенија, Хрватска, Босна и Херцеговина и Србија)” , навели су за Рапорт.

Појашњавају да се цијело тржиште нафтних деривата суочава се с проблемима снабдијевања.

Цијело тржиште нафтних деривата суочава се с проблемима снабдијевања, са већом потражњом од понуде, на могућност несташице горива (посебно љети) и раста цијена на дужи рок, упозоравају на то и међународне стручне организације.

Изазов су и рафинерије, које ће имати ограничен капацитет док се технолошки не прилагоде сировинама из "неруских" извора. Додатна компликација у нашој непосредној близини је квар аустријске рафинерије Сцхеwцхат, гдје је привремено обустављен рад, а гориво се користи из робних резерви.

Само у периоду од 23. маја до 10. јуна, ради се о периоду након усвајања ембарга на руску нафту, откупна цијена бензина на свјетским берзама порасла је за 16 одсто, а дизел горива за 25 одсто.

Због наведених фактора није могуће предвидјети даљи развој кретања набавних и малопродајних цијена горива, закључили су у Петролу.

(Независне)