ЗАШТИТИТИ РАДНИКЕ - Савез синдиката Српске апеловао на послодавце да прерасподјеле радно вријеме :: Semberija INFO ::

 

ЗАШТИТИТИ РАДНИКЕ - Савез синдиката Српске апеловао на послодавце да прерасподјеле радно вријеме


Савез синдиката Републике Српске апеловао је на послодавце чији радници раде на отвореном да изврше прерасподјелу радног времена ради врућине, односно да у периоду када температура достиже максимум, прекину са радом како би заштитили здравље запослених и спријечили евентуалне незгоде.

Послодавци, чији запослени раде у затвореном дужни су током периода високе температуре обезбиједити адекватне услове, односно климатизоване просторије и заштитну опрему, саопштено је из Савеза.

Савез синдиката позива Инспекторат Републике Српске да појачано врши контролу примјене Закона о заштити и здравља на раду, како би радници били заштићени, те како би биле избјегнуте штетне посљедице и за запослене и за послодавце.

Претходно је и Министарство рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске апелује да сви послодавци, због изузетно високе температуре ваздуха, прерасподијеле радно вријеме и тако заштите здравље радника.

У саопштењу се подсјећа да међународни стандард ИСО 7243 дефинише услове и критеријуме извођења радова у условима високе тепературе, а једна од мјера је избјегавање рада у најтоплијем дијелу дана.

У Републици Српској данас је било сунчано и веома топло са највишом дневном температуром до 37 степени Целзијусових, а метеоролози за сутра и у сриједу, 3. јула, прогнозирају 36, односно 33 степена Целзијусова.

СРНА