ТРАГ СВОЈИХ ПРЕДАКА НАШАО У БАЧКОЈ АМЕРИКАНАЦ УСПЕО ДА САЗНА СВЕ О ПРАДЕДИ КОЈИ ЈЕ ПРЕ 150 ГОДИНА ИЗ СОМБОРСКОГ СЕЛА ОТИШАО У ЧИКАГО :: Semberija INFO ::

 

ТРАГ СВОЈИХ ПРЕДАКА НАШАО У БАЧКОЈ АМЕРИКАНАЦ УСПЕО ДА САЗНА СВЕ О ПРАДЕДИ КОЈИ ЈЕ ПРЕ 150 ГОДИНА ИЗ СОМБОРСКОГ СЕЛА ОТИШАО У ЧИКАГО


Музеј Подунавских Немаца у Сомбору јединствено је место на коме је приказана историја Подунавских Немаца на просторима Војводине. Ту је исписан и део историје породице Мајка Екарта из Чикага који је у Сомбор дошао трагајући за коренима својих предака.

Како каже, у Колуту крај Сомбора живео је његов прадеда који се у Америку иселио пре 153 године. Он данас пише књигу о историји своје породице која потиче са Шварцвалда, одакле се у таласу насељавања Немаца у Војводину преселила у Бачку.

- Пишем књигу и многа поглавља су комплетирана, али не и оно о животу предака у Колуту. Ми смо зато одлучили да посетимо и то место. Нашли смо кућу у којој је живео мој прадеда и чак смо и добили оригинални кључ те куће из тог времена. То је дивно - рекао је Мајк Екарт.

Осим својих породичних корена по оцу Мајк ће потражити постојбину породице своје мајке.

- То је на истоку Аустрије према граници са Мађарском. Њена породица напустила је то место и доселила се у Чикаго, у исти део Чикага где су живели досељеници из Бачке. Тако су се упознали моји родитељи - каже Мајк Екарт.

Уз Мајка био је и његов син Ерик кога је посебно дојмио Музеј Подунавских Немаца.

- Важно је за разумевање одакле су наше породице, да знамо ко смо и одакле смо. Овај музеј је невероватан, као онај у Улму, и приказује наш живот након што смо се искрцали са бродова код Апатина - каже Ерик Екарт за РТВ.

Након обиласка Колута и родног места своје мајке, Мајк Екарт завршиће књигу о својој породици. Оно што је занимљиво је податак да је успео пронаћи и кућу на Шварцвалду из које су се његови преци иселили и упутили у Бачку, а сада је нашао и кућу свог прадеде у Колуту.

(blic.rs)