СТИЖУ СПАСОНОСНИ ЛИЈЕКОВИ ЗА ДЈЕЦУ КОЈА ПАТЕ ОД РИЈЕТКИХ БОЛЕСТИ У СРПСКОЈ :: Semberija INFO ::

 

СТИЖУ СПАСОНОСНИ ЛИЈЕКОВИ ЗА ДЈЕЦУ КОЈА ПАТЕ ОД РИЈЕТКИХ БОЛЕСТИ У СРПСКОЈ


Foto: Ilustracija
Фонд здравственог осигурања Републике Српске потписао је уговоре са понуђачима за набавку лијекова за ријетке болести.

На овај начин Фонд је окончао процедуре које су у надлежности ове институције у вези са процедуром набавке лијекова за ријетка обољења. Како незванично сазнаје Српскаинфо, у наредних мјесец дана прве дозе спасоносних лијекова требало би да стигну до обољеле дјеце.
 
То фактички значи да ће најсавременији и најефискаснији лијекови за цистичну фиброзу, Помпеову и Гошеову болест, мукополисахаридоза тип 2 и 4 и још нека ријетка обољења ускоро бити доступни болесној дјеци.
 
Неки од ових лијекова већ су одавно у употреби чак и у земљама региона, али пошто су јако скупи, до сада нису били доступни дјеци и младима у Републици Српској.
 
Примјера ради, лијек “кафтрио”, који обољелима од цистичне фиброзе знатно продужава живот и омогућава им да живе као и сви њихови вршњаци, кошта пола милиона марака за једногодишњу терапију за само једно дијете, младића или дјевојку.
 
И овај лијек ће ускоро добити 11 младих пацијената из Српске, који испуњавају медицинске услове за такву терапију.
 
Једна од њих је и Дајхана Каурин (20), млада Бањалучанка која се од рођења бори са цистичном фиброзом.
 
За сада, она и њена породица не желе дакоментаришу ситуацију у вези са набавком лијека, али се надају најбољем.
 
Из фонда, међутим, поручују да је тендерска процедура завршена.
 
-Будући да након проведеног поступка јавних набавки није било жалби на избор најповољнијег понуђача за реализацију набавке Посебног програма лијекова за ријетке болести, уговори су потписани са изабраним понуђачима и то ”Фармација 2011”. Бихаћ, ”Пхоениx Пхарма” Бијељина, ”Интерпромет” Нови Град и ”Пхарма Маац” Сарајево – саопштено је из Фонда здравственог осигурања РС.

Додају да су се на тендер јавили добављачи за свих седам лијекова који су били предмет набавке и изабрана су четири поменута добављача. С обзиром на то да шест од укупно седам лијекова, који ће се набављати, нису регистровани на тржишту БиХ, добављачи треба да покрену процедуру интервентног увоза за шта им је потребна сагласност Министарства здравља РС.
 
За ову годину уговорена је набавка укупно седам лијекова за ријетка обољења, као што су цистична фиброза, Помпеова болест, мукополисахаридоза тип 2 и 4, Гошеова болест, као и лијек за лијечење акутних напада ангиоедема. Вриједност набавке је 4,5 милиона КМ без ПДВ-а, а обавјештење о набавци, као и Одлука о избору најповољнијег понуђача доступни су и на интернет страници Фонда здравственог осигурања РС.
 
Поступак за набавку ових лијекова, које не покрива здравствено осигурање, покренута је након иницијативе српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, након чега је Народна скупштина РС по хитном поступку усвојила законе који то омогућавају.
 
У рекордном року и по хитној процедури су свој дио посла обавили и Министарство здравља РС и Фонд здравственог осигурања РС.
 
(Српска Инфо)