Кијев и Москва на корак од постизања договора о извозу житарица :: Semberija INFO ::

 

Кијев и Москва на корак од постизања договора о извозу житарица


МАДРИД - Украјина и Русија су на корак од постизања договора о извозу житарица, рекао је министар спољних послова Украјине Дмитро Кулеба у интервјуу објављеном данас у шпанском листу Паис (Ел Паис).

​„Украјина је спремна да извози своје жито. На корак смо од постизања споразума са Русијом. У завршној смо фази, и сада све зависи од Русије. Ако заиста желе, ускоро ће почети извоз житарица”, рекао је шеф украјинске дипломатије, пренела је Бета. Тренутно су у току међународни преговори за организовање извоза украјинског жита преко Црног мора, у чему Анкара игра активну улогу. Турски представници разговарају о стварању такозваног житног коридора са Кијевом и Москвом. Москва је раније нагласила да Русија не спречава извоз украјинског жита морским путем.

Руски председник Владимир Путин рекао је да ће Москва гарантовати несметан пролаз бродова са украјинским житом околико Кијев очисти своје луке од мина.

Данас ће у Истанбулу бити одржан састанак војних делегација Русије, Турске, Украјине и УН о извозу украјинског жита морем.


ПОЛИТИКА