ПРЕКОМЈЕРНИ УВОЗ ГОРКА ПИЛУЛА ЗА ДОМАЋЕ ПИВАРЕ :: Semberija INFO ::

 

ПРЕКОМЈЕРНИ УВОЗ ГОРКА ПИЛУЛА ЗА ДОМАЋЕ ПИВАРЕ


- Прекомјерни увоз пива у Босну и Херцеговину већ годинама штети домаћим произвођачима најпопуларнијег алкохолног пића који су на ивици опстанка.

Един Ибрахимпашић, генерални директор "Бихаћке пивоваре", рекао је за "Независне" да домаћи пивари имају велике проблеме са увозном конкуренцијом већ 25 година.

"Имамо посебно велике проблеме од короне, и ове године кад су подивљале са цијенама. Неке од домаћих пивара су пред затварањем и врло брзо ће престати са производњом због увозне конкуренције. Сав репроматеријал и сировине су поскупјели за 60-70, неки и за 100 одсто, а када бисмо подигли цијене, наше пиво се никако не би продавало", нагласио је Ибрахимпашић.

Према његовим ријечима, увозници могу додатно и смањити цијене својих производа, јер су у питању мултинационалне компаније које би тај губитак могле компензовати са неких других тржишта.

"Ми 25 година апелујемо да се нешто уради у вези с овим питањем. Истрошили смо оловака и папира пишући документе, правећи презентације и свашта друго, али нико за нас није имао слуха", казао је Ибрахимпашић.

Из још једне домаће пиваре "Независним" су незванично рекли да увозно пиво представља велику конкуренцију домаћим пиварима и да им то узрокује велику штету.

"Не знамо како ћемо опстати због велике количине увозног пива, а немамо никакву заштиту од стране државе", казали су из ове пиваре.

И економиста Игор Гавран сматра да је велики проблем за домаће произвођаче прекомјерни увоз пива.

"Лично сам се ангажовао прије неколико година с асоцијацијом пивара да се измјеном Закона о акцизама БиХ на неки начин домаће пиваре ставе у повољнији положај у односу на увозне и да се разлика у цијени ублажи. Ефекат је био минималан и наш приједлог је сведен на једва примјетну разлику тако да власти тада нису имале разумијевања и бојим се да га ни сад нема. Ово је велики проблем и то се једино може ријешити стављањем домаћих произвођача у повољнији положај. И даље мислим да би мање акцизе домаћим пиварима помогле", нагласио је Гавран.

Управа за индиректно опорезивање БиХ урадила је анализу у којој се, између осталог, наводи да је количина пива која се увози много већа од количине која се производи код нас, што штети домаћим произвођачима.

"И након пандемије вируса корона присутан је пораст прихода од акциза на пиво из увоза, а пад прихода на пиво које се производи у БиХ. Попуштање мјера и отварање граница довели су до историјског максимума у наплати ових прихода за 7,6 одсто у 2021. години у односу на претходну 2020. годину , те за 1,3 одсто у односу на годину прије појаве пандемије, односно 2019. годину ", истиче се у овој анализи.

Даље стоји да се највеће количине пива увозе из Србије и Хрватске.

"Основни разлог повећања прихода од акциза на пиво из увоза може се приписати преференцијама потрошача, великој палети понуде пива те нижој цијени увозног пива као нелојалној конкуренцији у односу на домаће произвођаче. Годинама се биљежи пад цијена увозног пива, иако услови на тржишту нису били за то погодни", додаје се у анализи.
У процентима, наплата прихода од акциза на домаће пиво у 2021. години је била мања за 15,1 одсто у односу на претходну 2020. годину те мања за 20,5 одсто у односу на 2019. годину.

"Основни разлог пада прихода од акциза на домаће пиво у посљедњих неколико година јесте пад обима производње домаћег пива као и пад његове потрошње код домаћег становништва", пише у овој анализи.
 
(Независне)