УСРЕД ЉЕТА ЈАГМА ЗА ГРИЈАЛИЦАМА :: Semberija INFO ::

 

УСРЕД ЉЕТА ЈАГМА ЗА ГРИЈАЛИЦАМА


- Због виших цијена пелета, али и дрва, све већи број грађана се одлучује на куповину електричних конвектора.

Како су нам казали продавци бијеле технике широм Српске, иако је љето и веома високе температуре, у посљедње вријеме биљеже повећану потражњу за овим производом.

Да је потражња повећана у највећем граду Српске за "Независне новине" су потврдили из продајног центра "Центрум Траде".

"Иако још није продајна сезона за ове уређаје, ми у посљедње вријеме биљежимо све већи број грађана који се распитују, али и купују конвекторе", казали су из овог центра.

Из "Беко схопа" у Градишци казали су за "Независне новине" да имају повећану потражњу те да се сваким даном све више грађана распитује за овај начин гријања.

"У посљедње вријеме имамо много више упита него иначе, а биљежимо и више продаје ових уређаја. Ми имамо одређен број атлантик конвектора француског произвођача, који се продају јако добро", казали су из "Бека".

Како су додали, цијене су остале исте као и прошле године.

"Цијене се нису промијениле у односу на претходну годину, али то не значи да неће доћи до промјене кад крене гријна сезона. Генерално , припрема за гријну сезону почиње средином августа, када иначе биљежимо највећу продају", истичу из ове фирме.

Како је казала Ивона К., која се годинама гријала на пелет, одлучила је да нову гријну сезону дочека с електричним радијатором.

"Поскупљење није занемариво. Доста мојих колега је прешло на гријање струјом па сам исто одлучила и ја", казала је Ивона К.

Према њеним ријечима, већ је купила три норвешка радијатора који су спремни за зиму.

"Када сам срачунала све своје трошкове, ово ми је најекономичнија опција", казала је Ивона.

Муриса Марић, извршна директорица Удружења грађана ДОН Приједор, истиче за "Независне" да грађани теже да буду што економичнији.

"Људи ће купити гријалицу и укључити је само у оној просторији коју желе да загрију. Данас сви тежимо ка томе да будемо што економичнији, а то нам све диктира буџет који имамо на располагању", казала је Марићева.

Како је додала, уопште није зачуђујуће што ће бити повећана потрошње електричне енергије.

"Биће повећања потрошње струје јер људи неће да плаћају овако скуп пелет или дрва", казала је Мурићева.

Соња Станчић, психолог, наводи за "Независне новине" да је код грађана присутан страх од надолазеће зиме, али и високих цијена.

"Иако то нико неће да призна код људи је присутан страх од високих цијена основних животних намирница, надолазеће гријне сезоне и уопштено свега. Све оно што су људи куповали наставили су да купују, али у много мањим количинама, тако да вјерујем да је страх код куповине основних енергената за живот веома присутан", казала је Станичићева.

Према њеним ријечима, постоје спекулације да неће бити гријне сезоне у градским зонама па многе грађане и то брине те се одлучују на куповину конвектора.

"Огрев је јако поскупио, веома је тешко доћи до њега, а и пелет је поскупио скоро дупло, па људи мисле да ће много јефтиније проћи с овим уређајима", рекла је Станичићева и додала да су грађани убијеђени да ће електрична енергија бити најјефтинија.
 
(Независне)