МЕТЕОРОЛОЗИ: СЛИЈЕДИ ТОПЛОТНА "АПОКАЛИПСА" :: Semberija INFO ::

 

МЕТЕОРОЛОЗИ: СЛИЈЕДИ ТОПЛОТНА "АПОКАЛИПСА"


Foto: Pixabay
Европа /нарочито западна/ суочава се наредних дана са топлотном "апокалипсом", упозоравају метеоролози.

Топлотни талас се креће ка сјеверу, а у Француској и Великој Британији издата су упозорења на екстремне врућине, док је сјеверна Шпанија забиљежила температуру од 43 степена.

У исто вријеме, шумски пожари у Француској, Португалији, Шпанији и Грчкој приморали су хиљаде људи да се евакуишу, преноси Би-Би-Си.

Очекује се да ће у Великој Британији услиједити најтоплији дани икада, а стручњаци кажу да се области Француске суочавају са "топлотном апокалипсом".

У неколико дијелова Француске забиљежени су температурни рекорди, а у западном граду Нанту забиљежена су 42 степена Целзијусова, саопштила је национална метеоролошка служба.

Шумски пожари посљедњих дана приморали су више од 30.000 људи да напусте своје домове, а склоништа за хитне случајеве постављена су за евакуисано становништво.

Жиронда, популарна туристичка регија на југозападу Француске, посебно је погођена, а ватрогасци се боре да обуздају пожар који је од прошлог уторка уништио скоро 17.000 хектара земље.

У Великој Британији је дошло је до озбиљних поремећаја у саобраћају јер су многи возови отказани, а летови на лондонском аеродрому "Лутон" обустављени су када је дио писте оштећен на великој врућини.

Холандија је већ забиљежла најтоплији дан у години до сада, а на југозападу ове државе температура је достигла 33,6 степени Целзијусових.

Метеоролози наводе да се топлотни талас креће ка сјеверу, а очекује се да ће у Белгији и Њемачкој температура у наредним данима достићи око 40 степени.

У Шпанији и Португалији, више од 1.000 смртних случајева приписано је врућини посљедњих дана.

(Независне)