МАЛИНАРИ У РС ТРАЖЕ 9 КМ ЗА КИЛОГРАМ МАЛИНЕ :: Semberija INFO ::

 

МАЛИНАРИ У РС ТРАЖЕ 9 КМ ЗА КИЛОГРАМ МАЛИНЕ


Foto
Берба малина у Републици Српској је скоро готова, а иако откупљивачи још нису формирали цијену, произвођачи због доброг квалитета рода траже девет КМ по килограму овог воћа.

Љубиша Алемпић, предсједник Удружења малинара "Виламет" из Братунца, Сребренице и Милића, истакао је за "Независне новине" да је код многих пољопривредних произвођача берба малине завршена.
 

"Код мањег дијела берба се приводи крају. Што се тиче сезоне, она није била лоша, била је повољна због падавина које су погодовале самој количини, али и квалитету рода", навео је Алемпић.

Додао је да је 20 одсто мањи род малине у односу на претходне године, али је она доброг квалитета.

"Још није договорена откупна цијена, али ми тражимо да то буде на нивоу Србије, негдје у просјеку око девет КМ. Хладњачари треба да сједну, договоре се и саопште цијену. Ми се надамо да неће бити неких проблема и разлика у односу на Србију и регију, гдје је малина једно вријеме била 10 КМ по килограму, али сада је мања. Цијена мора ићи преко осам КМ и најреалније је да то буде девет КМ по килограму", нагласио је Алемпић.

Драгоја Дојчиновић, предсједник Удружења воћара Републике Српске, казао је да је берба малина у завршној фази те да је година била добра за ове пољопривредне произвођаче.

"У неким регијама род се кретао од 500 до 1.200 килограма малине по дунуму, док је у неким од 500 до 700 килограма по дунуму. Углавном, малинари су задовољни како је прошла ова сезона", рекао је Дојчиновић.
Према његовим ријечима, још није договорена откупна цијена овог воћа.
 

"Раније је била договорена цијена која је била солидна, међутим колико знам откупљивачи су тренутно застали и чекају каква ће ситуација бити у Србији, гдје је цијена нешто виша него код нас. Према мојим сазнањима, то је од седам од осам КМ по килограму малине", нагласио је Дојчиновић.

Иван Стојановић, предсједник Управног одбора Удружења малинара "Виламет" из Милића, Сребренице и Братунца, рекао је прије неколико дана да откупљивачи и ове године праве међусобне дилове и наступају монополистички, што је превршило сваку мјеру.

"Они се међусобно договоре и лимитирају откупну цијену. Берба се за неколико дана завршава јер ове сезоне траје краће због суше, а откупљивачи још нису објавили коначну цијену", рекао је Стојановић.

Он је навео да власници већих хладњача чекају крај бербе и уцјењују узгајиваче не саопштавајући цијену.

"Договорили смо се да идуће године подржимо мање хладњаче чији су власници коректнији и њима ћемо предавати род малине јер боље плаћају. Неколико хладњачара из средњег Подриња објавило је откупну цијену од седам до девет КМ по килограму, чиме узгајивачи нису задовољни. Неприхватљиво је да цијена буде нижа него у Србији, гдје је 10 КМ по килограму, јер се ради о истој врсти и квалитету", казао је Стојановић.

Иван Тодић, директор Земљорадничке задруге Сребреница, казао је да ће цијена малине бити виша него прошле године.
 

"Још ове и наредне седмице је берба малине и чим се заврши онда ћемо вјероватно имати неку конкретну цијену по килограму овог воћа. Она ће сигурно бити виша него прошле године, када је откупна цијена била 6,5 КМ", рекао је Тодић.

(Независне)