ЗА ГРАЂАНЕ СА ПАСОШЕМ БИХ ДОСТУПНО 118 ДРЖАВА :: Semberija INFO ::

 

ЗА ГРАЂАНЕ СА ПАСОШЕМ БИХ ДОСТУПНО 118 ДРЖАВА


Foto
Грађани БиХ, према најновијем извјештају који је објавила британска компанија "Хенлеy & Партнерс", могу путовати на 118, од могућих 227 свјетских дестинација, што значи да пасош БиХ заузима 51. мјесто у свијету, чиме смо у овом тренутку у рангу са држављанима Микронезије, док је у односу на регион једино лошији албански пасош.

Аналитичари за "Независне новине" кажу да је дипломатија БиХ потпуно безуспјешна и нерегулисана те подсјећају да се БиХ у многим државама и даље води као кризно подручје.

Према извјештају "Хенлеy & Партнерса", који се односи на други квартал 2022. године, најбољи пасош имају грађани Јапана, којима је омогућено путовање на 193 дестинације, а прате их путне исправе Сингапура и Јужне Кореје са бројем 192.

На листи најцјењенијих путних докумената су пасоши Њемачке, Шпаније, Финске, Италије, Луксембурга, Аустрије, Данске, Низоземске, Шведске, Француске, Ирске, Португала и Велике Британије.

Нажалост, осим свјетске листе, БиХ је на зачељу и када су у питању државе региона. Пасош Словеније има највећу снагу и омогућава да Словенци путују у 181 државу, што ову земљу поставља на 11. мјесто свијета.

Слиједи је Хрватска на 17. мјесту, која својим држављанима пружа могућност да путују на 173 дестинације.

Србија се налази на 38. мјесту, а они који посједују српски пасош могу путовати у 136 држава. Од БиХ боље су и Сјеверна Македонија и Црна Гора, које су на 45. односно на 46. мјесту, док је једино лошији пасош Албаније, с којим се може путовати у 115 земаља.

Игор Давидовић, бивши амбасадор БиХ при ЕУ, сматра да су у овој ситуацији посебно вриједни подаци који говоре гдје се БиХ налази у односу на регион, а који су, како каже, веома лоши. До било какве промјене, према његовим ријечима, тешко је доћи и из разлога што се ово подручје сматра кризним.

"Када се помиње конфликтно подручје или подручје са евентуалним оружаним конфликтима, БиХ је незаобилазна тачка, која се редовно спомиње. То се дешава нарочито у посљедње вријеме. Међутим, то није разлог што смо на 51. мјесту, а ту смо искључиво захваљујући ранијим вишедеценијским околностима", каже Давидовић за "Независне новине" и подсјећа да је БиХ такође годинама водила борбу да се изузме са визног режима и земаља Шенгена.

"Оно што је утјешно јесте то што у земље ЕУ које су нам социјално или из неких других разлога ближе, можемо путовати без виза. Али за оне земље које су традиционално и док је постојала бивша Југославија тражиле визе, попут Француске, Енглеске и САД, није чудо што је БиХ и даље у оваквом визном режиму", категоричан је Давидовић.

Он наставља тврдњом да постоји још неколико разлога због којих грађани БиХ немају могућност да путују свијетом, а који су, како тврди, поново директно везани за стање у БиХ.

"Увијек ће се, када се описује БиХ, наићи на висок степен корупције, висок ризик криминала, висок ризик од злоупотреба издавања пасоша. То су неке ствари које нам, чини се, још неко вријеме неће ићи на руку и које неће побољшати мишљење о БиХ", наглашава Давидовић.

И Драшко Аћимовић, економиста и бивши амбасадор БиХ у Белгији, сматра да је дипломатија БиХ неуспјешна.

"Једно од могућих рјешења поправљања ситуације на пољу дипломатије дали су сенатори САД, који су прије неколико мјесеци били у БиХ и који су поручили да је неопходно направити дипломатску академију, која би могла давати професионалне кадрове. Под број два, БиХ треба да направи закон о спољним пословима. Мислим да смо једина земља на свијету која нема овај закон и то онемогућује да се напредује", каже Аћимовић.

Треба напоменути да најлошије оцијењени пасош има Авганистан, чији држављани имају могућност путовања на 27 дестинација. Лоше котирају и Иран, Сирија, Пакистан, Јемен, Сомалија те Сјеверна Кореја.

(Независне)