Сукоб у Украјини: Русија тврди да је у Одеси уништила војни објекат и брод :: Semberija INFO ::

 

Сукоб у Украјини: Русија тврди да је у Одеси уништила војни објекат и брод


МОСКВА, КИЈЕВ- Рат у Украјини ушао је у шести мjесец без назнака смиривања сукоба. Један цивил је погинуо, а двоје је повријеђено када су украјинске трупе данас гранатирале Доњецк, саопштио је штаб Територијалне одбране самопроглашене Доњецке Народне Републике (ДНР). Стејт департмент потврдио је да су два америчка држављанина погинула недавно у сукобима у региону Донбаса на истоку Украјине. Украјински предсједник Володимир Зеленски тврди да се украјинске снаге постепено крећу ка истоку Херсонске области, коју је Русија заузела на почетку рата.

12.00 Русија:У Одеси уништени војни брод Украјине и складиште „харпуна“

Руска морнарица уништила је у луци Одеса украјински ратни брод и складиште америчких ракета „харпун“, саопштило је данас Министарство одбране Русије.

Наведено је да су циљеви уништени високопрецизним ракетама дугог домета, преноси агенција РИА Новости.

-У луци града Одесе, на територији једног бродоградилишта, високопрецизне ракете дугог домета лансиране са мора уништиле су украјински ратни брод и складиште противбродских ракета Харпун, које су САД испоручиле кијевском режиму - наведено је у саопштењу. Руско министарство додаје да су онеспособљени и производни погони предузећа за ремонт и модернизацију бродова поморских снага Украјине.

Украјина је јуче саопштила да су руске снаге извеле ракетни удар на Одесу.

11.26-  Захарова:“Калибри“ уништили војни објекат у луци Одеса

Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова, саопштила је да су ракете „Калибар“ уништиле објекат војне инфраструктуре у украјинској луци Одеса.

Захарова је на Телеграму написала да је високопрецизним ударом ракета „Калибар“ уништен објекат војне инфраструктуре у луци Одеса, преноси РИА Новости.

Украјина је јуче саопштила да су руске снаге извеле ракетни удар на Одесу.

10.28 - Објављени нови детаљи споразума о извозу украјинског жита
Нови детаљи споразума о извозу украјинског жита који су данас објављени говоре да ће се процес контролисати из турског универзитета при Министарству одбране.
Цијели процес контроле извоза пшенице и пољопривредних производа из Украјине обављаће се из заједничког координационог центра који је формиран на универзитету Министарства одбране Турске. Он се налази у подручју Левента, на обали Босфора у европском дијелу Истанбула, пише лист „Јени Шафак“.

Како наводи лист, у центру ће бити заступљена војна лица са чином пуковника или генерала из Турске, Русије и Украјине.

Тамо ће бити и представници УН. Није наведен тачан број људи који ће радити у центру, у којем су, како је прошле суботе рекао шеф турског Министарства одбране Хулуси Акар, представници „квартета” већ почели са радом, преноси Спутњик.

„Јени Шафак“ напомиње да ће сви трговачки бродови који се баве извозом пољопривредних производа бити регистровани у овом центру, од њих ће се тражити да га обавесте о природи робе која се превози.

Контрола безбједности пловидбе на транспортним правцима из три украјинске луке - Одеса, Јужни и Черноморск, вршиће се 24 сата дневно.

По потреби ће се за ове сврхе користити и дронови. Војна пратња трговачких бродова није предвиђена, пише турски лист.

Према његовим информацијама, контрола трговачких бродова ће се вршити како на излазу из украјинских лука, тако и у турским територијалним водама када буду кренули ка Украјини. Тако је, како је наведено, планирано да се спречи испорука „непожељног терета” Украјини.

10.00- Стремоусов:УКР поново гранатирала хидроелектрану Каховка

Украјинске трупе поново су испалиле гранате на подручје хидроелектране Каховка и мост преко реке Инхулец у селу Дарјевка у Херсонској области, саопштио је данас Кирил Стремоусов, замјеник начелника војно-цивилне администрације тог региона.

-Снаге ПВО су успјешно одбиле већину граната, али је мост Дарјевка погођен. Саобраћај преко њега није поремећен - навео је Стремоусов, преноси ТАСС.

Он је истакао да мост преко реке Инхулец нема стратешки и војни значај, али да се већ други дан налази под ватром украјинских трупа.

Украјинске снаге су и јуче гранатирале хидроелектрану Каховка, наводи ТАСС.

9.00 - ДНР: У гранатирању Доњецка погинуо цивил

Један цивил је погинуо, а двоје је повријеђено када су украјинске трупе данас гранатирале Доњецк, саопштио је штаб Територијалне одбране самопроглашене Доњецке Народне Републике (ДНР).

-Украјинске оружане јединице напале су округ Киров у Доњецку, а том приликом је један човјек убијен. Жена и тинејџер, рођен 2005. године, повријеђени су када су гађана још два округа Доњецка - објавио је штаб на свом Телеграм каналу, преноси ТАСС.

8.53 - Стејт департмент потврдио погибију двојице Американа

Два америчка држављанина погинула су недавно у сукобима у региону Донбаса на истоку Украјине, саопштено је данас из Стејт департмента.

У саопштењу се наводи да је Стејт департмент у контакту са породицама погинулих и да пружа сву могућу конзуларну помоћ.

Нису објављени други детаљи или околности под којим се смрт десила.

-Из поштовања према породицама више ништа неће бити објављено - истиче се у саопштењу, којим је потврђен ранији извјештај америчке медијске куће CNN о погибији двојице Американаца.

7.53- Рогов: Отворићемо руску војну базу у Запороској области

Отварање руске војне базе у Запорошкој области биће гаранција безбjедности региона од покушаја спољне агресије, саопштио је члан главног савjета администрације региона Владимир Рогов.

Према његовим рijечима, о овом питању ће се детаљније разговарати послijе референдума и уласка Запорошке области у састав Русије, преноси Спутњик.

-Русија не напушта своју територију нити повлачи војску, зато смо сигурни да ће тако бити и са Запорошком покрајином, која жели да постане област у саставу Руске Федерације - истакао је Рогов.

7.15- Зеленски:Украјинске снаге се постепено крећу ка Херсонској области

Украјинске снаге постепено се крећу ка истоку Херсонске области, коју је Русија заузела на почетку рата, изјавио је вечерас украјински предсједник Володимир Зеленски.

-Окупатори су покушавали да тамо успоставе упориште...али како им је то помогло? Украјинске оружане снаге, корак по корак, крећу се ка тој области - рекао је Зеленски у видео обраћању, преноси Ројтерс.

Украјинска војска испалила је најмање седам граната у области хидроелектране Хаковка у Херсонској области, саопштила је раније данас војно-цивилна администрација те области, која је под руском контролом.

Украјинска војска је протекле ноћи напала и мост преко ријеке Ингулец код села Дарјевка у региону Херсон, додаје се у саопштењу.

6.54- Блинкен оштро осудио руско ракетирање Одесе

Амерички државни секретар Ентони Блинкен оштро је осудио руски ракетни напад у суботу на луку Одеса у Украјини и поручио да „Русија сноси одговорност за продубљивање свјетске кризе са храном“, саопштено је из Стејт департмента.

Блинкен је рекао да овај руски напад „подрива ангажовање УН, Турске и Украјине да се есенцијалне намирнице испоруче на свјетска тржишта“.

-Само 24 сата након што је постигнут договор којим би се омогућио наставак украјинског извоза пољопривредних производа преко Црног мора, Русија је нападом на Одесу прекршила своје обавезе. Кремљ наставља да показује небригу за безбједност милиона цивила - навео је Блинкен.

-Блокадом Црног мора, Русија наставља да изгладњује Украјину и исцрпљује њену способност да свијет снабдијева храном - поручио је, између осталог, Блинкен.

6.33- ДНР: Украјинска војска гранатирала Доњецк и градове у Луганској области

Оружане снаге Украјине ноћас су четири пута гађале Доњецк из топова калибра 155 милиметара и минобацача 120 милиметара, саопшио је званичник мисије самопроглашене Доњецке Народне Републике (ДНР) у Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре, преноси ТАСС.

Кијевски, Кировски и Петровски округ гранатирани су са подручја Первомајског и Маријинке, а испаљено је укупно 15 граната и 10 мина.

Нешто прије поноћи, Оружане снаге Украјине испалиле су ракете са запаљивим гранатама из вишецјевних ракетних система Град на Ворошиловски и Калињински округ Доњецка, наводи се у саопштењу.

Украјинска војска гранатирала је и град Красни Луч у самопроглашеној Луганској Народној Републици (ЛНР), користећи вишеструки ракетни систем ХИМАРС, саопштио је данас званичник мисије ЛПР у Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре, преноси ТАС С.

Раније су Оружане снаге Украјине пуцале из система ХИМАРС на град Стаханов у ЛНР, а у гранатирању су оштећени вртић и зграда образовне установем навео је он, преноси руска агенција.


Глас Српске / Агенције