РУСИ И УКРАЈИНЦИ ОКУПИРАЛИ БЕОГРАД И НОВИ САД?! Купују станове, викедндице и НЕ ПИТАЈУ ЗА ЦЕНУ :: Semberija INFO ::

 

РУСИ И УКРАЈИНЦИ ОКУПИРАЛИ БЕОГРАД И НОВИ САД?! Купују станове, викедндице и НЕ ПИТАЈУ ЗА ЦЕНУ


Од почетка руске интервенције у Украјини све је више Руса и Украјинаца који у Србији, пре свега у Београду и Новом Саду, купују некретнине. На мети су им станови, викендице... За цену не питају, што изазива порест вредности некретнина и директан је удар на џеп наших грађана.

Проф . др економије Млађен Ковачевић наводи да није сигуран да ли су за све "криви" Украјинци и Руси, али истиче и да су промене свакако присутне, пише Информер.

- Није то велики проценат становника! Реч је пре свега о онима који имају девизна средства. Они се питају шта ће се дешавати са рубљом, па паре које Украјинци имају вероватно гледају да уложе у нешто што је за њих корисно. Нисам баш сто посто сигуран да купују станове у Србији... Ако је то тачно, то ће имати за резултат повећану тражњу станова код нас. Питање је, међутим, да ли ће се број становника пореклом из Русије и Украјине временом повећавати на територији Србије. Да ли ће они доћи да буду овде стално, да ли ће принаћи сталан посао? Ту је и значајан број оних чије су фирме пресељене у Србију, онда је вероватно да ће неки доћи код нас да раде и да овде остану... Они купују станове... А са друге стране, постоји могућност да ће то за њих бити као што су нама викендице, да преко лета, или кад им одговара, дођу. То је велико питање! Који је њихов орјентир кад се одлучују да купују? Ипак , нисам сигуран да они баш у толикој мери узимају станове у Србији - каже Ковачевић.

Он додаје да ће у нашу земљу вероватно доћи искључиво богати Руси и богати Украјинци. Треба имати у виду и да многи Срби улажу у некретнине, и они желе да избегну неизвесност кад је реч о рубљи, али и свим осталим валутама.

- Видим да су цене стварно мало скочиле. Да ли је то због потражње људи из Украјине и Русије, или је то стицајем околности. Тачније можда иза свага стоје наши људи који имају паре и не знају шта ће се дешавати током руско-украјинске кризе... Не знају шта ће се дешавати ни са евром, ни са доларом, па рачунају да је боље да купе неку некретнину него да држе паре у сефу и да дође до пада вредности те валуте коју они имају - јасан је Ковачевић.

Агент за некретнине Катарина Лазаревић, каже да Русима и Украјинцима тренутно наша земља није у оптицају кад је реч о куповини некретнина, нити им је привлачна као локација за пресељење.

- То није тачно! Напросто , није истина и објаснићу зашто. Да би ти као странац овде закупио стан, мора да има бели картон. Читам како један број људи долази и тражи некретнине, али ту није реч ни о каквој масовној потражњи. Да би неко као странац могао да добије стан, он мора да добије бели картон, да га власник пријави, што овде није уопште јдноставна процедура. А да не говорим о отварању фирме и остало - рекла је Лазаревићева.

(Kurir.rs/Informer)