Сукоб у Украјини: Запорожје и даље на мети граната, очекује се долазак мисије ИАЕА :: Semberija INFO ::

 

Сукоб у Украјини: Запорожје и даље на мети граната, очекује се долазак мисије ИАЕА


Фото - Риа новости
МОСКВА/КИЈЕВ - Сукоб у Украјини ушао је у 187. дан. Тим стручњака Међународне агенције за атомску енергију ове седмице долази у посјету Запорошкој нуклеарној електрани. У међувремену, украјинске снаге настављају да гранатирају територију те атомске централе. Над електраном оборен дрон-камиказа чији је циљ било складиште радиактивног отпада. Ниво радијације у енергетским блоковима запорошке нуклеарне електране је под контролом и у границама нормале, саопштава Москва.

11:46 – Мисија Међународне агенције за атомску енергију у Запорошкој нуклеарној електрани састављена је од петнаестак стручњака

Мисија Међународне агенције за атомску енергију у Запорошкој нуклеарној електрани састављена је од петнаестак стручњака који се баве проблематиком гаранција и нуклеарне безбједности, изјавио је стални представник Русије при међународним организацијама у Бечу Михаил Уљанов.

Он је рекао да се мисија упутила ка Запорошкој нуклеарки у понедјељак ујутру, а да ће „пут трајати дуго".

Уљанов је додао да ће у атомској централи остати неколико стручњака, који ће ту бити ангажовани на сталној основи.

11:02 - Шведска даје нови пакет војне и економске помоћи Украјини у вриједности од око 100 милиона долара

Шведска издваја нови пакет војне и економске помоћи за Украјину у вриједности од око 100 милиона долара, изјавила је шведска премијерка Магдалена Андерсон током заједничке прес-конференције са министром спољних послова Украјине Дмитријем Кулебом.

Како је објаснила, половина од издвојених средстава представља војну помоћ Кијеву, док је друга половина усмјерена на подршку украјинске економије.

10.27 - Украјинска војска гранатирала Херсон и Нову Каховку

Украјинска војска је током цијеле протекле ноћи гранатирала Херсон и Нову Каховку, али је већина ракета оборена. 

Оштећени су поједини цивилни објекти, речено је новинарима у администрацији Херсонске области.

10.01 - Зеленски: Украјина ће се вратити у Донбас

Украјински предсједник Володимир Зеленски рекао је током свог ноћног обраћања да је Донбас скоро уништен и разорен руским ударима, али и да Украјина није и неће заборавити ниједан свој град и ни једног свог човека.

 "Али Украјина ће се вратити. Обавезно. Вратиће се достојанство народу Донбаса. То ће симболизовати наша украјинска застава када је поставимо у Доњецку, Горловки, Маријупољу, у свим градовима Донбаса и Приазовља, у свим областима под руском окупацијом: Харкову, Запорожју, Херсону. И наравно - на Криму. Украјина памти све", рекао је Зеленски.

9.44  -  Тим стручњака Међународне агенције за атомску енергију планира ове седмице доћи у посјету Запорошкој нуклеарној електрани.

У међувремену, украјинске снаге настављају да гранатирају територију те атомске централе. И поред тога ниво радијације у енергетским блоковима запорошке нуклеарне електране је под контролом и у границама нормале, саопштава Москва

9.43 -  Балтичке земље даће ЕУ конкретне приједлоге за осми пакет санкција против Русије

Балтичке земље ће Европској комисији дати конкретне приједлоге за осми пакет санкција против Русије, који се тичу енергетике, трговине и система СВИФТ, рекао је шеф естонске дипломатије Урмас Рејнсалу у интервјуу за њемачки лист „Велт".

„Желимо, у крајњој мјери, да тај пакет буде усвојен што је могуће прије. Већ смо поднијели Европској комисији конкретне приједлоге у вези с тим питањем. Ријеч је о енергетици, трговини, даљим ограничењима у систему СВИФТ, као и о још људи и организација на санкционим списковима", рекао је Рејнсалу.

9:11 - ДНР: Украјинска војска за 24 сата гранатирала територију ДНР 47 пута

Украјинска војска је у протекла 24 сата гранатирала територију Доњецке Народне Републике 47 пута, испаливши 242 јединице муниције. Два цивила су погинула, а десеторо људи је рањено, саопштило је Представништво ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију питања повезаних с ратним злочинима у Украјини.

8:32 – Борељ: Идеја о потпуној забрани издавања виза Русима неће добити једногласну подршку

Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ сматра да идеја о потпуној забрани издавања виза Русима неће добити једногласну подршку у Европској унији.

„Већ сам говорио да потпуна забрана уласка за све Русе из разних разлога није баш добра идеја. Не мислим да ће прекид веза са цивилним становништвом Русије помоћи и не имслим да ће та идеја добити једногласну подршку", рекао је Борељ за аустријску радио-телевизију ОРФ, додајући да визе, прије свега, не треба да добијају „олигарси".

Питање забране издавања виза грађанима Русије биће разматрано током неформалног састанка шефова дипломатије земаља ЕУ у Прагу 30. и 31. августа.

8.08 – ДНР: Украјинска војска 20 минута испалила на Доњецк 11 пројектила калибра 155 милиметара и шест пројектила

Украјинска војска је јутрос за 20 минута испалила на Доњецк 11 пројектила калибра 155 милиметара и шест пројектила калибра 152 милиметра, саопштило је Представништво Доњецке Народне Републике у Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре.

7.37 - Министарство националне одбране Турске саопштило је да су, у оквиру „прехрамбеног споразума", у понедјељак ујутру из украјинских лука испловила три брода са житом.


Глас Српске / Агенције