Гласање без прозивања руши партијску дисциплину :: Semberija INFO ::

 

Гласање без прозивања руши партијску дисциплину


БАЊАЛУКА - Предстојећи општи избори у БиХ биће спроведени према другачијим правилима у односу на раније изборне циклусе, а највише прашине је, уз окретање гласачких кутија, подигло укидање устаљене праксе читања наглас имена и презимена бирача приликом евиденције на бирачком мјесту. И док надлежни тврде да је то исправна одлука, у политичким странкама кажу да то нема смисла.

Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ је, у сусрет октобарским изборима, увела неколико техничких новина које се углавном односе на дужности предсједника и чланова бирачких одбора у процесу гласања те спровођења истог на бирачким мјестима.

Правилник о спровођењу избора усвојен у мају дефинише да, између осталог, гласачке кабине буду окренуте према члановима бирачких одбора и посматрачима како би, према објашњењу надлежних у ЦИК-у, спријечили фотографисање листића или такозвани “бугарски воз”, те злоупотребе у случајевима када је бирачу потребна помоћ другог лица при гласању.

Нова правила више не познају праксу читања наглас имена и презимена гласача након проналаска на изводу из Централног бирачког списка, а додата је и реченица да на том изводу потпис бирача мора одговарати оном у документима на основу којих је претходно идентификован, што је и раније “провлачено” кроз правилнике.

Да је већи дио промјена добар сматра Дарио Јовановић, директор пројекта у Коалицији “Под лупом”, која годинама прати процесе у БиХ.

- У Правилник је уврштено много препорука на којима дуже инсистирамо. Укидање изговарања имена може помоћи да политички субјекти неће водити паралелну евиденцију преко својих чланова бирачких одбора или посматрача о томе ко је изашао, ко не, а како би на њих вршили притисак да изађу и гласају што се дешавало, тако да сматрам да је ово корак напријед - истакао је Јовановић за “Глас”.

С друге стране, у политичким партијама сматрају да то ново правило нема смисла, посебно у оквиру приче о подизању транспарентности процеса.

- Измјене изборних правила требало би да иду у правцу давања већих могућности посматрачима да надгледају тај процес како би се обезбиједила регуларност, а укидање праксе читања имена наглас смањује могућност посматрачима да прате све. Одређују им се гдје ће сједјети. До сада су могли да, када чују име и презиме, виде да ли је то та особа, ако је познају, те укажу на евентуалне неправилности. Сада не могу ни то - оцијенио је за “Глас” потпредсједник СП-а Срђан Тодоровић.

Нова правила дефинишу и да уочи изборног дана на редовним бирачким мјестима би требало да, уз изводе, листиће и кутије, те постере са упутствима за гласање, буде и штамбиљ за додатну заштиту гласачких листића. Такође на видном мјесту требало би да буде објављен и списак чланова бирачког одбора са назнаком политичког субјекта који их је номиновао.

Након идентификације и потписа, члан одбора на сваки гласачки листић, ставља отисак штамбиља, потписује се и даје бирачу који након гласања у кутију мора да убаци све листиће. У случају да не дође до тога, члан одбора задужен за контролу гласачке кутије је дужан да бирача опомене, а ако бирач покуша да у кутију убаци листић који није издат на бирачком мјесту, гласање се прекида, обавјештава полиција и одузима листић.

ПДЛ обрасци

Новим правилником су промијењена и правила када је ријеч о гласању особа којима је том приликом потребна помоћ другог лица. У тим случајевима ће, како су навели, бити потребни додатни докази и коришћени посебни ПДЛ обрасци.


Глас Српске