Сајбер напади потресају регион, БиХ се тешко може изборити с озбиљнијим пријетњама :: Semberija INFO ::

 

Сајбер напади потресају регион, БиХ се тешко може изборити с озбиљнијим пријетњама


Регион се у протеклих неколико дана поново нашао на мети сајбер нападача. Након Владе Црне Горе, на удару су биле и двије медијске куће у Босни и Херцеговини, као и Сарајевогас. Напади су пријављени полицији и у току је истрага, а Обавјештајно-сигурносна агенција позвала је институције и приватни сектор да обаве сигурносне провјере и подузму превентивне мјере заштите.

Дневни Аваз обавијестио је читаоце да су им првог септембра хаковане Фејсбук странице. Случај је пријављен МУП-у Кантона Сарајево. Из кантоналног Тужилаштва поручују да су већ формирали предмет. Сајбер напад догодио се и Радио-телевизији Херцег Босне првог и другог септембра. Непознати починиоци "упали" су у њихов ИТ систем, и покушали да малигним софтвером униште све материјале којим ова медијска кућа располаже. Штета је, ипак, велика.

"Нажалост, утврдили смо да се ради о преко 100 тисућа датотека, што радног материјала, што архиве. Они су остали неповратни због злоћудног софтвера који је криптирао те податке. Хакери су тражили неку цифру за поврат тих докумената, али то је била лажна нада. Пријавили смо МУП-у ХНЖ-а и крим одјелу напад. У понедјељак ћемо пријавити ФУПУ и СИПА-и", каже Дарко Смиљанић, в. д. водитеља технике РТВ ХБ.

На опасност од хакерских напада упозорила је и Обавјештајно-безбједносна агенција Босне и Херцеговине. Кажу да се прате сви покушаји незаконитих радњи у сајбер простору у циљу откривања починилаца и мотива.

"Савјетујемо свим појединцима и организацијама да изврше сигурносну процјену информационо-комуникационих система и примијене мјере сигурности што је брже могуће како би проактивно спријечили евентуалне покушаје сајбер напада у Босни и Херцеговини", навели су из ОБА-е.

Сличну ситуацију пријавио је и Сарајевогас. Потврдили су да се напад догодио, али да су, на срећу сачувани сви подаци. Због истраге која је у току, нису могли давати више детаља. На информације о хакерским нападима на Аваз реаговао је ОХР и Мисија ОЕБС-а у БиХ.

"Хакирање интернетских страница и профила на друштвеним мрежама, као и блокирање приступа медијском садржају, представља кршење права на слободу изражавања и права на слободу приступа информацијама од јавног значаја", поручују из Мисије ОЕБС-а у БиХ.

Босна и Херцеговина тешко да може да се ухвати у коштац са озбиљнијим хакерским нападима, кажу стручњаци. Осим расцјепканости и чињенице да се у нашој земљи овим проблемом баве и нижи нивои власти, велики проблем је недостатак стручњака у овој области.

"Ми имамо наравно стручњаке који раде за највеће свјетске компаније, међутим то је и дио проблема јер је тешко добити изузетне стручњаке да раде за државне агенције. За разлику од већине других професија, за ИТ професију државна служба није уопште привлачна", истиче Арбен Муртезић, стручњак за сајбер сигурност.

Босна и Херцеговина једина је земља у региону која нема Стратегију кибернетичке безбједности. Додатни проблем представља то што је рачунарско подземље толико напредовало, те се један озбиљан напад може извести уз мало новца и релативно јефтину опрему. Такве ситуације наша земља тренутно не може спријечити.


БХРТ