У "бх. Алкатразу" повећавају мјере безбједности, ничу двије осматрачнице :: Semberija INFO ::

 

У "бх. Алкатразу" повећавају мјере безбједности, ничу двије осматрачнице


- Завод за извршење кривичних санкција и других мјера БиХ у Војковићима, познатији као "бх. Алкатраз", још нема осматрачницу те би напокон требало да добије двије, једну ове, а другу идуће године.

Прије више од двије године, односно у септембру 2020, овај затвор је добио прве притворенике, а тек сада се улази у ову инвестицију, којом се жели подићи ниво безбједности.

"Сам затвор нема ниједне осматрачнице. Ове године је већ прошла тендерска процедура, а у питању је вишегодишња капитална инвестиција, гдје се ради канцеларија на самом улазу, гдје тренутно стоји контејнер, а ради се и једна осматрачница. За сљедећу годину планирана је друга осматрачница", рекао је за "Независне новине" Синиша Перковић, управник затвора.

Сваки затвор, додао је Перковић, мора да има осматрачнице, што је у сврху безбједности.

"Ту су људи с најтежим пресудама, односно највећи преступници", појаснио је Перковић.

Осматрачница и канцеларија, односно рецепција, које се граде ове године, улазе у исти трошак, а осматрачница која би требало да никне сљедеће године коштаће 800.000 марака.

Наиме, тачно 710.000 КМ требало би да буде издвојено за саму осматрачницу те још 90.000 за приступни пут.
У Нацрту програма рада овог затвора за 2023. годину истакнуто је да се овом инвестицијом степен обезбјеђења установе жели подићи на виши ниво.

Иначе, укупна средства за рад Завода у сљедећој години планирана су у износу нешто већем од 16,8 милиона КМ, од чега су око два милиона планирана за капитална улагања, а преосталих око 14,8 милиона за текуће издатке.

У нацрту је упозорено да би могло бити проблема ако се не усвоји на вријеме буџет  институција.

"Рад Завода у ванредним околностима попут пандемије или глобалне кризе која узрокује инфлацију може значајно умањити квалитет живота затвореника због недостатка финансијских средстава потребних за набавку хране, хигијенских средстава, средстава за одијевање, здравствену заштиту затвореника, ресоцијализацију итд.", истакнуто је у овом документу.

Подсјетимо, Завод за извршавање казнених санкција, притвора и других мјера БиХ отворен је 22. јула 2020. године у Војковићима, у Источном Сарајеву. Овај завод основан је 2008. године, али је његова изградња текла јако споро.