Кулеба: Русија блокирала извоз два милиона тона житарица на 176 бродова :: Semberija INFO ::

 

Кулеба: Русија блокирала извоз два милиона тона житарица на 176 бродова


Обуставом учешћа у договору о житу Русија је блокирала извоз два милиона тона житарица на 176 бродова који су већ на мору, изјавио је данас украјински министар вањских послова Дмитро Кулеба.

"Обустављајући учешће у договору о житу под лажним изговором о експлозијама 220 километара од житног коридора, Русија блокира два милиона тона жита на 176 пловила која су већ на мору - довољно да нахрани преко седам милиона људи. Русија је то испланирала унапријед", написао је Кулеба на Твитеру те додао:

"Тренутни ред са житом нагомилао се у Црном мору од септембра, када је Русија почела намјерно одлагати функционисање коридора и настојати да угрози договор. Русија је давно донијела одлуку да настави своје игре глађу и сада то покушава оправдати", додао је он.

Претходно је гласноговорница руског министарства вањских послова Марија Захарова оптужила Украјину да је саботирала споразум о извозу житарица како би "нуклеарној уцјени додала храну".

Руско Министарство одбране саопштило је у суботу да је Русија обуставила своје учешће у договору о извозу украјинског жита, након напада на њену Црномоску флоту.

Тај потез дошао је "у свјетлу недавних догађаја повезаних с терористичким нападима на бродове Црноморске флоте", наводи се у саопштењу министарства.

Турска, Уједињени народи, Русија и Украјина потписале су 22. јула у Истанбулу споразум о наставку извоза житарица из три украјинске црноморске луке, који је прекинут након почетка руско-украјинског рата у фебруару. У Истанбулу је успостављен Заједнички координациони центар са званичницима трију земаља и УН-а који је надгледао пошиљке.

Стране су преговарале о могућем продужењу и проширењу након крајњег рока 19. новембра како би се укључио руски извоз житарица и гнојива.


АА / БХРТ