ЊЕМАЧКА ОГРАНИЧАВА ЦИЈЕНЕ ГАСА ЗА КОМПАНИЈЕ И ДОМАЋИНСТВА :: Semberija INFO ::

 

ЊЕМАЧКА ОГРАНИЧАВА ЦИЈЕНЕ ГАСА ЗА КОМПАНИЈЕ И ДОМАЋИНСТВА


Њемачка влада се у принципу сложила да уведе горњу границу цијене гаса за око 25.000 великих индустријских компанија од 1. јануара 2023. године, саопштило је данас Министарство економије, након што је стручна комисија представила своје приједлоге у Берлину.

Министарство је навело да ће влада извршити нека техничка прилагођавања у вези с иницијалним предлогом комисије, те да ће ограничити цијену гаса на седам евроценти по киловат-сату за 70 посто потрошње компанија забиљежене у 2021, преноси Ројтерс.

Да би компаније оствариле право на коришћење ове мјере, комисија је предвидјела одређене услове укључујући обавезу да задрже 90 посто радних мјеста у периоду од годину дана и да задрже постојеће погоне у Њемачкој.

Комисија је такође предложила да се цијена гаса за домаћинства ограничи на 12 евроценти по киловат-сату за 80 одсто основне потрошње домаћинстава од марта 2023. најмање до краја априла 2024.

Поред тога, једнократна помоћ домаћионствима у висини једномјесечног рачуна за гас требало би да буде исплаћена до 20. децембра ове године, навела је комисија у свом извјештају на 34 странице.

Комисија је предложила такође увођење бонуса за уштеду гаса за неке групе потрошача давањем фиксних финансијских подстицаја онима који уштеде 20 пошто или више гаса у односу на њихову потрошњу у 2021.

(Танјуг)