Шта ће БиХ добити уласком Хрватске у Шенген :: Semberija INFO ::

 

Шта ће БиХ добити уласком Хрватске у Шенген


Сусједна Хрватска очекује завршне одлуке према којима би од првог јануара, паралелно с уласком у еурозону, постала и дио шенгенског простора. Уласком у Шенген хрватска граница ће постати спољна граница Уније. Шта ће то значити за БиХ?

Уласком у Шенгенски простор хрватска гранична полиција постаће одговорна за чување границе Европске уније. Очекује се тако да ће пракса контроле на граничним прелазима са првим сусједима бити пооштрене. У Спољнотрговинској комори подсјећају да су од 30 граничних прелаза за међународни теретни транспорт само два прелаза на којима се може вршити увоз свих врста роба и да би од почетка сљедеће године због оштријих контрола могли бити додатно оптерећени.

Уласком Хрватске у Шенген ми очекујемо одређене појачане контроле иако нас увјеравају да у том контексту неће доћи до никаквих нових процедура али довољно вам је то да ви располажете са два гранична прелаза. При том не смијемо заборавити чињеницу да БиХ 72% својих роба извози на тржиште ЕУ, а прва транзитна земља је Хрватска.

ВЈЕКОСЛАВ ВУКОВИЋ, потпредсједник ВТК БиХ

Очекују да ће им након званичне потврде о уласку у шенгенски простор надлежне институције из Хрватске пренијети своја искуства која имају са постојећом границом Шенген зоне у Словенији. А искуства превозника су – чекања и детаљне контроле.

Ми смо очевици да на граничним прелазима БиХ су заиста огромне гужве се дешавале протеклих 10 година, а сада уласком Хрватске у Шенген све те гужве које су се дешавале на граници са Словенијом прелазе на границу са БиХ и Хрватском. Хрватска ће уласком у Шенген превозницима радити један веома детаљан преглед који је по обавезама да то ради гдје ће доћи до још већих гужви него што јесу. 

НИКОЛА ГРБИЋ, Удружење пријевозника за унутрашњи и међународни промет РС

Могући проблеми могли би се ријештити отварањем додатних прелаза који имају потпуну контролу роба или оспособљавањем једног од постојећих гдје би фитосанитарне инспекције радиле 24 сата дневно.

РАТКО КОВАЧЕВИЋ, гласноговорник УИОБиХ

Што се тиче одређених неких других прелаза гдје би се можда могле увозити и извозити робе које захтијевају фитосанитарне или друге прегледе то је искључиво ствар двије земље БиХ и Хрватске и унутар тога међународног уговора мора се тачно дефинисати који је то гранични прелаз од када на том рпелазу је могуће да се врши промет таквих врста роба . Постоје посебне комисије у биХ које сарађују са сличним тијелом у Хрватској и сами захтјеви треба да буду упућени према тој комисији.

У безбједносном смислу улазак сусједне земље у Шенген зону допринијеће већем степену заштите вањских граница шенгенског простора, а тиме и наше заједничке границе, саопштили су из Граничне полиције БиХ.

ЗОРАН ГАЛИЋ, директор Граничне полиције БиХ

Кроз различите видове досадашње успјешне нсарадње, увјерили смо се да су у наведеној земљи у претходним годинама уложени значајни напори у области заштите границе, а само приступање Шенгену би била потврда испуњености свих критетрија, а тиме и потврда веома високог нивоа сигурности вањских граница у наведеној земљи што је посебно значајно у области сузбијања свих видова прекограничног криминала.

И грађане очекују новине приликом уласка у Европску унију од сљедеће године. ЕТИАС систем требао је бити паралелно успостављен са уласком Хрватске у Шенген, али је његова примјена одгођена до новембра 2023. године. 


БХРТ