И хљеб нам ЗАПИЊЕ У ГРЛУ: Ево колико су у Српској за само 12 мјесеци поскупиле пите и торте :: Semberija INFO ::

 

И хљеб нам ЗАПИЊЕ У ГРЛУ: Ево колико су у Српској за само 12 мјесеци поскупиле пите и торте


Од почетка марта, када је кренула криза изазвана руско-украјинским ратом, у Српској су поскупјеле готово све врсте роба и услуга.

Оно што грађанима најтеже пада свакако је раст цијена хране, а прије свега основних животних намирница, које већина готово свакодневно мора да купује. Тако су многе прехрамбене робе, чија су поскупљења кренула још лани, ове године цјеновно достигле своје историјске максимуме.

У овом периоду, килограм бијелог пшеничног хљеба је са 2,28 поскупио на 2,97 КМ или за преко 30 одсто.
У односу на прошлу годину поскупила је и храна у пекарама, бурегџиницама, посластичарницама и ресторанима, тако да многи грађани све рјеђе залазе у ове објекте.

Према подацима Завода за статистику РС, порција шницле са прилогом у септембру лани у просјеку је коштала 13,8, а у истом мјесецу ове године 16,5 КМ или за скоро 20 одсто више. У овом периоду, цијена килограма сирнице је са 8,7 отишла на 11,1 КМ или за нешто више од 27 одсто.

Значајно су поскупјеле и торте, па комад умјесто 2,7 марака из септембра лани, у септембру 2022. кошта 3,75 КМ, што је поскупљење од скоро 39 одсто на годишњем нивоу.


Српскаинфо