Свјетски дан борбе против дијабетеса, 537 милиона обољелих у свијету :: Semberija INFO ::

 

Свјетски дан борбе против дијабетеса, 537 милиона обољелих у свијету


Данас се обиљежава Свјетски дан борбе против дијабетеса. Тема обиљежавања 2021.-2023. године је Доступност здравствене заштите, а фокус овогодишњег обиљежавања је на доступности едукације о шећерној болести са слоганом "Едукацијом за боље сутра".

Свјетски дан борбе против дијабетеса обиљежава се од 1991. године, а утемељиле су га Међународна федерација дијабетичара (ИДФ) и Свјетска здравствена организација (WHO).

За Дан борбе против дијабетеса, изабран је дан рођења Фредерика Бантинга, медицинског научника који је био један од проналазача инзулина и први који је примијенио лијек на људима.

Шта је дијабетес?

Шећерна болест или дијабетес меллитус је хронична болест која настаје када гуштерача не производи довољно инзулина или када тијело не може дјелотворно употријебити произведени инзулин. Инзулин је хормон који производи гуштерача, а који омогућује станицама преузимање шећера из крви и његову прераду у енергију.

Најчешћи типови дијабетеса су Дијабетес тип 1 и тип 2. Тип 1 (раније познат као инзулин-овисни или с обзиром на почетак болести младеначки или дјечји дијабетес) којег карактеризује недовољна производња инзулина што захтијева његово дневно уношење. Узрок ове врсте дијабетеса није познат и досад нису познате ни могућности његове превенције.

Дијабетес типа 2 (раније познат као инзулин-неовисни или с обзиром на вријеме почетка болести – дијабетес одраслих) настаје као резултат немогућности дјеловања инзулина у организму. Дијабетес типа 2 захвата готово 90% обољелих од дијабетеса и углавном је резултат прекомјерне тјелесне тежине и тјелесне неактивности. Симптоми могу бити слични симптомима дијабетеса типа 1, али су најчешће мање изражени. Стога се ова болест често дијагностицира тек неколико година након самог почетка, кад су већ присутне компликације. Иако се овај тип дијабетеса јавља углавном у одраслој доби, може се појавити и код дјеце.

Како кажу из ИНЗ-а, у свијету од шећерне болести болује 537 милиона људи у доби од 20 до 79 година, а процјењује се да ће тај број бити повећан на 643 милиона до 2030. године. У свијету сваке године од шећерне болести умире 6.7 милиона људи, односно једна особа сваких пет секунди, а готово половица је млађа од 60 година.

Већина обољелих болује од шећерне болести типа 2 која се у 80 посто случајева може спријечити промјеном животних навика. Будући да један од двоје обољелих у свијету нема постављену дијагнозу шећерне болести, рано откривање и лијечење су кључни у спречавању настанка компликација ове болести. Подизање свијести о знаковима, симптомима и ризичним факторима су стога од велике важности за праводобно откривање шећерне болести.

Како наводе стручњаци ИНЗ-а фактори ризика за настанак дијабетеса типа 2 су недостатак физичке активности, прекомјерна тјелесна тежина, нездрава исхрана, породична хисторија болести и висок крвни притисак. Симптоми и знаци дијабетеса су учестало мокрење, повећана жеђ, недостатак енергије, губитак тјелесне тежине, замагљен вид, успорено зарастање рана, те трнци у рукама и ногама.

Симптоми који су више специфични за дјецу су бол у стомаку, главобоље и проблеми у понашању.

Низ активности ИНЗ-а 

Поводом обиљежавања Свјетског дана борбе против дијабетеса, Институт за здравље и сигурност хране Зеница је припремио и реализује низ активности.

Почетком новембра покренут је Пројект "Нутриционистичко савјетовање и израда типских јеловника за обољеле од дијабетеса на терапији инзулином на подручју ЗДК".

Пилот пројект за ове пацијенте је бесплатан, а претходно је неопходно да испуне одређене критерије, као што су да су старији од 18 година, да имају повишен индекс тјелесне масе изнад 24,9 (ИТМ/БМИ), да имају ниво ХбА1ц изнад или 7,0 процената, те да су на једној од седамнаест, у позиву набројаних инзулинских терапија.

"Прегледи пацијената обављају се у просторијама Института, од стране тима састављеног од медицинске сестре и магистрице нутриционизма и то сваког пацијента по два пута до краја 2022. године. За све прегледане нутрициониста ће израдити и типске планове прехране прилагођене њиховој дијагнози. Планирано је да се до краја године прегледа око 300 пацијената, а ако интерес буде и већи, планирати ће се прегледи у току наредне године. Овисно о резултатима пилот пројекта, постоји тенденција да он прерасте у сталан модел унапрјеђења третмана болесника с лошом контролом гликемије и високим ризиком од настанка компликација дијабетеса", истиче  Елма Кудузовић, руководитељица Одјељења за промоцију здравља у ИНЗ.

ИНЗ је са студентима Медицинског факултета Универзитета у Зеници, Удружењем дијабетичара ЗДК, Удружењем студената медицине у БиХ - БоХеМСА планирао за данас у холу Шопинг центра Зеница акцију мјерења шећера у крви и крвног притиска грађанима Зенице, уз подјелу здравствено промотивног материјала с циљем едукације становништва и промоције здравих навика.

Такође данас, у сарадњи са Средњом мјешовитом школом Зеница, организовано је предавање за ученике ове школе са циљем едукације ученика о самом дијабетесу, правилној прехрани, симптомима ниског нивоа глукозе у крви и што у таквим случајевима учинити. Предавачи су нутриционисткиња Јоњић-Трифковић и др. Кудузовић.


​ИНЗ / БХРТ